Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ehab Hameed har aldrig ritat en huvudfoting

Vad har Astrid Lindgren, Mr Bean, Margot Wallström och en björn i Orsa gemensamt? Konstären Ehab Hameed i Siljansnäs som i helgen har sin första utställning i Sverige.

Annons

I Damaskus studerade han konst på universitetet och gjorde stora offentliga målningar på både husväggar och på gator.

– Det är en tradition som vi har i Syrien – att måla stora porträtt på vägarna. Ofta är det bilder på presidenten, berättar Ehab Hameed och fortsätter:

– Själv målade jag mest kända artister och skådespelare.

Ehab Hameed, asylsökande konstnär från Syrien som ska ha sitt första ska ha vernissage i Sverige och det blir i Leksand.

Och att måla kända personer är något som Ehab Hameed har fortsatt med sedan han och hans familj kom till Siljansnäs asylboende i höstas.

– Det är ett sätt för mig att visa vem jag är och vad jag kan. Om folk känner igen motivet så kan betraktaren lättare bilda sig en uppfattning om mig som konstnär.

Hans tekniker är många – bland annat han skissar i blyerts, etsar i glas, bränner med glödpenna och jobbar med förgpennor. Han har också en helt egen teknik i form av "stavtavlor" på både höjden och bredden.

Ehab Hameed experimenterar gärna med sina bilder - här är ett exempel på det.

– Ja, stavtavlorna är min egen idé. Jag tycker om att experimentera med mina bilder och här har jag rivit sönder bilderna i långa remsor och sedan monterat dem på olika stavar. Är man nära tavlan syns ingenting, men går man en bit ifrån så ser man bilden, tipsar han.

När upptäckte du din konstnärliga talang?

– Jag tror det var när jag deltog i en teckningstävling när jag var 10 år. Jag kom bland de tre främsta.

Har du någonsin ritat en huvudfoting – den figur med huvud, fötter och armar som de flesta barn börjar att rita?

– (Skratt) Nej, någon sådan figur har jag aldrig ritat!

Under Konst runt Siljan hade Ehab Hameed med två tavlor tillsammans med flera andra konstnärer – både svenska och asylsökande i en konstnärsgrupp som bildats för att stötta konstnärer som flytt och kommit till Dalarna.

Nu har det blivit dags för Ehab Hameed att ha sin första egna utställning i Sverige. På söndag mellan klockan 13 och 16 är det vernissage hos ABF i Allévillan i Leksand.

Mr Bean i strimlor.

Då kommer besökaren bland annat att få se utrikesminister Margot Wallström, författaren Astrid Lindgren och fotbollsspelaren Zlatan liksom frihetskämpen Nelson Mandela, komikerfiguren Mr Bean och björnar i Orsa björnpark – för att bara nämna några motiv.

När björnarna i Siljansnäs inte ville visa sig åkte Ehab Hameed till Orsa björnpark.

– Jag målar hela tiden och hoppas få fler tavlor klara till helgen, säger Ehab Hameed som har en egen ateljé högt på önskelistan.

– Det är svårt att skapa när man måste flytta runt hela tiden. I bland sitter jag i receptionen på asylboendet, ibland i matsalen men jag önskar verkligen att jag hade en särskild plats.

Madonna med barn

Utställningen hos ABF i Leksand varar bara en dag. Sen ska tavlorna vidare till Borlänge för att visas där lite längre fram i sommar.

Mer läsning

Annons