Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mats ska simma hela Dalälven – 50 mils simning väntar i juli

/
  • För Säterbon Mats Goldberg väntar ett riktigt äventyr i juli. Han ska simma hela Dalälven, från norr om Idre till Furuviksparken. Sträckan är totalt drygt 50 mil.
  • Om Mats Goldberg klarar simturen så blir han historisk.
  • Nästan hela juli, totalt 25 dagar, ska Mats Goldberg ägna åt att simma i Dalälven.
  • Nästan hela juli månad ska Mats Goldberg ägna åt att simma Dalälven.
  • Mats Goldberg förbereder sig med simträning, styrketräning och löpträning.

De flesta associerar juli med sol och bad.
För Mats Goldbergs del innebär det enbart bad.
I juli ska han simma drygt 50 mil i Dalälven.
– Största oron är kylan i vattnet, säger han.

Annons

Säterbon Mats Goldberg har länge haft planer på att göra ett längre simäventyr. I gymnasiet gick han i samma klass som en kille som blev den yngste att paddla havspaddlarnas Blå Band.

– Det är från svensknorska gränsen vid Strömstad längst hela Sveriges kust upp till svenskfinska gränsen vid Haparanda. Jag har tränat mycket triathlon tidigare och tyckte att det hade varit häftigt att simma längs hela Sveriges kust, berättar Mats Goldberg.

Men efter att ha insett att detta kanske var en lite väl lång sträcka tänkte han om.

– Jag har tidigare bott i Avesta och har alltid gillat älven. Så jag kom på att försöka simma hela Dalälven, från Hällsjön norr om Idre och neråt i Österdalälven via Älvmötet i Djurås, där Österdalälven och Västerdalälven möts och bildar Dalälven, och så i mål vid Furuviksparken, säger Mats Goldberg.

Följ Mats projekt via hans Facebooksida.

Nyligen blev han antagen till äventyrsutbildningen Academy Adventure.

– Vi får lära oss att planera våra äventyr steg för steg. Det blir mycket planering och även mycket efterarbete. Och det behöver inte vara ett fysiskt äventyr, det kan vara något helt annat också, säger Mats Goldberg.

Utbildningen började i februari och pågår i sex månader.

– Simningen blir mitt examensarbete under namnet Dalälven Swim. Äventyrsturism är en väldigt liten bransch, så det är lätt att skaffa sig ett stort nätverk inom branschen, säger Mats Goldberg.

Sträckan som han ska simma är på drygt 50 mil. Han kommer att inleda sin simtur den 2 juli, i Hällsjön norr om Idre.

– Det blir en del forsar på vägen ner till Idre. Jag har fått hjälp och tips av forsränningsguider från Idre Fjäll. Men jag kommer inte att kunna simma precis hela vägen, det är en del turbiner och dammar som jag måste passera förbi till fots. Värsta passagen blir nog Trängsletdammen, där måste jag gå ett par kilometer i skogen för att passera dammen, säger Mats Goldberg.

Kan du ha med dig packning och proviant på färden?

– Ja, jag ska ha packningen på släp i en liten båt efter mig. Jag ska göra ett test och se hur mycket jag orkar släpa med mig i vattnet. Packningen består bland annat av ett tält och mat. Sedan måste jag kanske preparera någon plats efter vägen med fler förnödenheter som jag kan hämta upp längs vägen.

Så det blir tältsemester längs vägen?

– Ja, jag ska tälta och slå läger längs vägen. Jag kommer inte att acceptera några erbjudanden om sovplatser eller så. Det här är ett enda stort äventyr, både simningen och tältandet.

De drygt 50 milen kommer han att avverka på 25 dagar. Det blir alltså lite drygt två mils simning per dag.

– Den största oron är nedkylning och att jag inte ska få i mig tillräckligt mycket energi. Jag ska filma min resa med en actionkamera och klippa ihop en film från simningen i efterhand. Tanken är att jag även ska blogga och spela in en podcast under tiden, säger Mats Goldberg.

Ett av syftena med Dalälven Swim är att stödja organisationen Städa Sverige.

– De har bland annat Älvstädar-SM. Min förhoppning är att få fler föreningar att engagera sig i Städa Sverige. Sedan vill jag inspirera andra och kanske på sikt ge ut en bok, säger Mats Goldberg.

Hur förbereder du dig med träning och så?

– Just nu kör jag simträning i Vasahallen i Hedemora tre, fyra gånger i veckan. Sedan blir det styrketräning och löpträning och så har jag åkt en del längdskidåkning under vintern. När det gäller simningen så har jag fokuserat mycket på teknik och andningsträning. Jag är inte orolig för att slita ut mig, då är jag mer rädd för att åka på någon inflammation eller så.

Han kommer att simma med en GPS-sändare, så att de som vill kan följa hans resa i älven.

– Det är svårt med en följebåt eftersom det är så många svåra passager som man måste gå i land för att passera. Men folk får gärna simma eller paddla med mig en sträcka om de vill.

Det låter lite farligt att simma så långt helt själv, hur tänker du med säkerheten?

– Min båt med provianten och tältet fungerar som en livlina. Men det är klart att det finns en liten rädsla, det är mycket som kan hända.

Under våren och början av sommaren kommer han att simträna i öppet vatten.

– Jag börjar i Ljustern, där jag ska simma med min båt på släp, för att kunna mäta hur mycket energi jag gör av med i vattnet. Sedan ska jag köra några pass i älven, men det blir först i juni, när det är tillräckligt varmt i vattnet och inte så strömt, säger Mats Goldberg.

Han besökte nyligen Vildmarksmässan i Stockholm och presenterade sitt projekt.

– Jag fick väldigt bra respons, det var många erfarna äventyrare som gillade min idé. Det ligger jättemycket planering och research bakom detta.

Blir du först någonsin med att simma hela älven, från väst till öst?

– Ja, det är ingen som har gjort det tidigare. Det är i alla fall ingen som har gått ut offentligt och berättat om det. Triathleten Jonas Colting har simmat Göta Kanal tidigare. Och paralympiern Anders Olsson har simmat Klarälven.

Mats har gjort en ansökan om att komma med i Guinness Rekordbok.

– Men de har tolv veckors kö innan de kan börja behandla min ansökan. Vi får se vad de säger och vad det kommer att vara för restriktioner som gäller för att detta ska kvala in som ett rekord i Guinness Rekordbok.

Vad har du fått för reaktioner från de som du har berättat för?

– De flesta säger "wow". Första frågan är "Är det med- eller motströms?" Och så får jag höra att jag är galen. Men det vet mina barn redan.

Ja, hur blir det att vara från barnen och din sambo så länge?

– Det vet jag faktiskt inte riktigt. Jag blir ju borta nästan en hel månad. Jag kommer att ha mycket tid själv och inte träffa min familj på väldigt länge. Och jag har inte haft någon längre sammanhängande ledighet på flera år, speciellt inte så här mycket tid helt för mig själv med mina tankar som enda sällskap. Det blir intressant. Vem vet, jag kanske blir andlig på kuppen, säger Mats Goldberg.

Läs fler nyheter från Säters kommun.

Mer läsning