Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ovako-chefer frias efter dödsolyckan

/

De två chefer på Ovako Bar i Smedjebacken ställs inte till ansvar för dödsolyckan för drygt två år sedan.
Falu tingsrätt anser att olyckan kan ha berott på att mannen drabbades av sjukdom och att det inte var sannolikt att olyckan hade förhindrats även om bristerna i arbetsmiljön hade åtgärdats.

Annons

Det var i december 2013 som en anställd omkom efter en olycka vid en stränggjutningsmaskin som hanterade flytande stål.

Mannen jobbade ensam vid den så kallade strängen och ett arbetsmoment var att byta startpinne. Något hände och mannen hittades död.

Byte av startpinne är ett arbetsmoment som funnits på Ovako sedan början av 1990-talet och har utförts cirka 40 000 gånger och bara vid två tillfällen har det inträffat tillbud.

Vid ett av tillbuden var den avlidne mannen inblandad och tog då själv på sig ansvaret för att ha kommit i kontakt med en varm skrotbit och bränt sig på ene foten.

Att Ovako inte hade gjort någon riskanalys av arbetsmomentet förklarades av dessa fakta. Men en arbetsmiljöinspektör noterade att det var en öppen och riskfylld arbetsmiljö eftersom arbetstagaren kunde snubbla och falla omkull på de rörliga rullbanorna.

Tingsrätten ansåg att det förelåg en bristfällig riskbedömning avseende arbetsmomentet byte av startpinne. Men rätten fastslog också att orsaken till olyckan inte hade klarlagts.

Bland annat påpekades att mannen, när han påträffades, hade ett ben under en stålbalk och att han på något sätt fastnat eller plötsligt fallit ihop på grund av sjukdom.

Därmed anser tingsrätten att framstår som osäkert om de brister som förelåg ifråga om möjlighet till övervakning och att påkalla hjälp hade påverkat olycksförloppet.

Så tingsrätten kom fram till att den tragiska olyckan sannolikt inte hade kunnat förhindras även om bristerna i arbetsmiljön hade åtgärdats. Åtalet mot de två ansvariga cheferna ogillades.

Åklagaren ansåg också att Ovako skulle betala företagsbot med 1 500 000 kronor. Även det ogillades.

Läs också:

Rättegång inledd om vållande till annans död

Mer läsning

Annons