Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dålig arbetsmiljö hindrar många att jobba till 65 årRegeringen vill höja pensionsåldern samtidigt som många idag p g a dålig arbetsmiljö inte klarar att ens jobba till 65 år. Sjukförsäkringsministern Ulf Kristersson säger att traditionella yrken där arbetare slits ut inte längre är det stora problemet. Är det inte ett problem att byggnadsarbetare slits ut i förtid eller t o m dör? Är det inte meningen att alla som arbetar ska ges chans och förutsättningar till ett värdigt och långt arbetsliv.

Det är enligt Byggnads medlemsstatistik 25 procent av alla mellan 60 till 64 år som gått i pension innan fyllda 65 år. 29 procent av alla 63-åringar och 43 procent av alla 64-åringar går i pension i förtid enligt det sista årets statistik.

Vi kan varje dag läsa om olika olyckor i arbetslivet, inte minst som drabbar byggnadsarbetare. Förra året rapporterades närmare 13 000 allvarliga olyckor och tillbud till Arbetsmiljöverket. Av dessa var 54 dödsolyckor. Mellan 2005 och 2010 skedde 78 dödsolyckor inom byggbranschen enligt Arbetsmiljöverkets statistik. Det finns också ett mörkertal när det gäller utländsk arbetskraft och de skador som de drabbas av.

Orsaker till olyckor är enligt Arbetsmiljöverket bl a bristande kunskaper, dålig riskbedömning av arbetsuppgifter, avsaknad av skyddsanordningar och personlig skyddsutrustning, samt pressade marginaler och stress. Vi ser idag på många företag högre krav på kortare ledtider och snabbare tempo, detta leder till stress som i sin tur leder till sämre arbetsmiljö och säkerhet. Liv och hälsa måste alltid gå före pengar. Hur ska det annars finnas pengar till pension eller någon att ge pension till?

Det dör en byggnadsarbetare i månaden enligt statistiken. Frågan är hur vi kan få fler att arbeta mer – då måste vi börja med skapa en värdig arbetsmiljö för alla jobb. I vilken annan yrkesgrupp eller arbetsplats skulle det vara acceptabelt med alla dödsfall i arbetet? När en polis eller militär skadas i tjänsten blir det stora rubriker - men när en byggnads- eller industriarbetare dör på sin arbetsplats anses det som något man får räkna med och som hör yrket till. Vi kan aldrig tolerera ett sådant synsätt.

Sjukförsäkringsministern Ulf Kristersson säger ”Vi är fortfarande så inställda på de traditionella industriella miljöerna där män slets ut och tvingades till förtidspension. Det är inte längre det stora problemet. I dag handlar det mycket mer om psykosomatiska problem inom den offentliga välfärden, som ofta domineras av kvinnor.” Varför sätta två problem mot varandra – det ena arbetsmiljöproblemet står inte mot ett annat problem. Kom istället med konkreta förslag som skapar en bättre arbetsmiljö för alla män och kvinnor som jobbar inom byggsektorn. (Ja det finns kvinnor som jobbar inom byggsektorn, vilket inte Ulf Kristersson tycks veta.)

Vi kan inte acceptera att byggnadsarbetare ska skada sig eller vara rädda för att gå till jobbet. Risken att skadas eller att dö som byggnadsarbetare är stor. Den stora frågan ministern är inte att kunna jobba längre – det är överhuvudtaget att kunna jobba fram till pensionsålder. Varför sådan fixering vid själva pensionsåldern när vi borde fokusera på arbetets villkor.

Dessvärre har moderaterna i sin arbetslivspolitik för att få människor att arbeta mer fastnat för en enda lösning - höjd pensionsålder. Istället måste fokus vara på reformer som gör att fler faktiskt orkar jobba till sin 65-årsdag. Det handlar inte minst om förbättrad arbetsmiljö. I dag tvingas alldeles för många människor gå i för tidig pension, därför att man helt enkelt är utsliten och inte orkar jobba längre. Det är djupt orättvist och påverkar både den enskilde, som får sämre pension, och samhället eftersom det blir mindre resurser som vi kan använda till vår gemensamma välfärd.

Sverige behöver en politik för att få fler att orka arbeta – först då kan det bli fler arbetande timmar och full sysselsättning. På så sätt skulle pensionärernas ekonomi förbättras och framförallt skulle byggnadsarbetares familjer kunna fira fler jular tillsammans.

Lars Lundberg ordförande Byggnads avd 26 Gästrikland
Hans Tilly, förbundsordförande i Byggnads