Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dålig hygien på kommunens förskolor

Bara 15 procent av Gävles förskolor klarar att leva upp till kraven på hygien som finns i miljöbalken. Det visar en undersökning som kommunens bygg- och miljöförvaltning har gjort.
– Det är ganska låg nivå på kunskapen, säger miljöinspektör Marika Nordin.

Under 2009 och 2010 besökte kommunens miljöinspektörer 65 av Gävles cirka 80 förskolor, såväl kommunala som fristående och kooperativ. Besöken ingick i det nationella projektet "Hygien i förskolan" och syftet var att undersöka hur väl förskolorna uppfyller miljöbalkens krav på hygien och smittskydd.

Resultatet var ganska dystert. Bara 43 procent av förskolorna kände till att de själva har ett ansvar för att ha en dokumenterad egenkontroll och så få som 15 procent, alltså inte ens två av tio, klarade att uppfylla kraven. Detta trots att miljöbalken infördes 1999 och alltså är tolv år gammal.

Bristerna handlar exempelvis om att man saknar skriftliga rutiner för städning, blöjbyten och när man ska tvätta händerna.

– Många saknar rutiner eller har bara muntliga. Det är oftast ingen katastrof, men man kan inte säga säkert att samma sak händer varje dag, om det till exempel skulle komma en vikarie, säger Marika Nordin.

Några förskolor uppvisade extra allvarliga brister, exempelvis att de saknar utrymmer för att förvara städutrustning. De har fått förelägganden och måste åtgärda bristerna snarast. I övriga fall där brister har upptäckts handlar det om att de ska följas upp inom ett par år. Det är förskolornas eget ansvar att rätta till dem.

– Det är för verksamhetens och barnens skull. Projektet har även ett samhällsekonomiskt syfte för att minska antalet sjukdoms- och vabdagar. Vi får se det här som en väckarklocka för att kunskaperna måste öka, säger byggnads- och miljönämndens ordförande Jörgen Edsvik (S).