Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dåliga förlorare söker syndabock

Det var väl inte direkt oväntat att miljöpartisterna, som kanske tappar sina positioner i landstinget, går ut och kallar mitt agerande odemokratisk.

Tyvärr väljer Maria Aspers (landstingsråd) och Jörgen Sjöstedt, mp-regionens ordförande, också att ge en nidbild av min person, en bild som så många tacksamt verkar vilja spä på.

De säger att jag hotar. Det de antagligen syftar på är att jag väljer att lägga förslag i den enda nämnd jag sitter i, den för tillväxt- och regional utveckling, och i landstingsfullmäktige. Jag lägger förslag även om en socialdemokratisk majoritet i den landstingsgrupp som jag nu blev utslängd ifrån har en annan syn. Ett bra exempel på detta är frågan om skattehöjningen. När Maria hade meddelat oss att s har bestämt sig för 20 öres skattehöjning, utan möjlighet till diskussioner, valde hälften i mp:s grupp att ändå gå fram med en högre skattesats och hälften att nöja sig med det.

I den stora gruppen (s, v och mp) blev vi meddelade att ”vi har landat på 20 öre” innan ordet gavs fritt. Jag hade inte ”landat på 20 öre” men någon diskussion var det aldrig tal om. Det som diskuterades var mitt ”hot” att lägga ett högre förslag.

Jag hade, som exempel, också en annan åsikt om neddragningen av ambulansen i Los och Ramsjö (liksom majoriteten i mp:s landstingsgrupp). Hade en annan åsikt om gynekologin och övriga specialistmottagningen i Ljusdal. Hoten bestod i att jag tänkte verka för de små, de i glesbygd, för dem som har minst makt bakom sig.

Ändrar åsikt gör däremot Maria och Jörgen. I en gruppträff var vi tre eniga om att driva mera pengar till X-trafik för klimatsatsning, vi var överens om att lägga mera resurser till regionalt miljöarbete, vi var också överens om att satsa på Gysingelänken. Inget av de förslag som jag hade lagt i budgetfullmäktige stödde de två. Inte ens dem, i denna riktning, som ”majoritetssidan” hade lagt! Besvikelsen över att ha tappat makten var så stor att de tappade allt intresse för sakpolitiken, för den gröna politiken.

Det är inte ovanligt att deras syn på demokrati omhuldas. Grupper ”ska agera som en man”, utåt (en skenbar enighet kallas för samarbete).

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel