Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dåligt stöd kan ha knäckt Gävle

Nej, det gick inte för Gävle. Staden åkte ur kampen om att bli europeisk kulturhuvudstad och konkurrenterna Umeå och Lund gick vidare till final.

– Jag kände efter vårt möte med juryn att det kunde gå så här, säger Anna-Karin Ferm, projektledare för Gävle 2014 som nu ska avvecklas.

Gävles kommunalråd Carina Blank, s, fick en stor kram av jurymedlemmen, polskan Danuta Glondys direkt efter att beslutet var fattat på Kulturrådet i går kväll.

– Förlåt oss, alla beundrade dig och du gjorde en jättebra presentation, sade Glondys samtidigt som hon gav kommunalrådet kindpussar.

– Så här är det. De är överförtjusta i vår kulturella allemansrätt, säger Carina Blank sedan hon hämtat sig efter det dystra beskedet.

Under dagen hade juryn mött alla de fyra kandidatstäderna till att bli europeisk kulturhuvudstad.

Städerna fick presentera sig själva och blev sedan utfrågade av de erfarna kulturpersonligheter som juryn består av.

– Vi blev riktigt pressade på frågan om den lokala sammanhållningen kring kandidaturen. Jag tror den har varit avgörande i bedömningen, säger Gävles kultur- och fritidschef Mats Öström.

Han får medhåll av Carina Blank och Anna-Karin Ferm.

– Det är allvarligt för vår del om man kan vinna genomslag genom att argumentera emot någon annans varumärke, säger Carina Blank och syftar på Jimmy Nordins kampanj mot kulturhuvudstadsåret.

Andra saker som juryn fokuserade på var hur Gävles projekt skulle finansieras och om det fanns tillräckligt med hotellrum i området för att kunna genomföra arrangemanget.

– Det var stålarna och sängarna det föll på. Det känns lite absurt när debatten på hemma-plan har handlat om att det är för mycket pengar. Vi kunde ju inte direkt gå och be om mer, säger Anna-Karin Ferm.

Nu väntar en avveckling av den organisation som finns bakom Gävles kulturhuvudstadsprojekt.

De 100 miljonerna som Gävle skulle ha använts till Gävles kandidatur blir det ingenting med.

Ingen tycker dock att de omkring 5 miljoner kronor som hittills har satsats har varit att slänga pengar i sjön.

– Vi har marknadsfört oss bra och fler vet att Gävle är en stad med kulturella ambitioner. Det har varit en väldigt stimulerande tävling att vara med i, säger Mats Öström.

– Jag hoppas att många av de förslag som har kommit in kan gå att genomföra på något sätt ändå, säger Anna-Karin Ferm.

Carina Blank ångrar inte kandidaturen på något sätt, men tycker i efterhand att den europeiska dimensionen möjligen kunde ha definierats tydligare i ansökan.