Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dämpat på S-valvaka

/
  • Landstingsråd Tommy Berger, Gävle Arbetarekommuns ordförande Peter Hasch och Gävles kommunalråd Carina Blank var inte så glada över Socialdemokraternas dåliga valresultat under partiets valvaka i Gävle.
  • Raimo Pärssinen och Tommy Berger i allvarligt samspråk på socialdemokraternas valvaka i Gävle.

(Uppdaterad 23.11) Det rådde dämpad stämning hela kvällen på Socialdemokraternas lokala valvaka på Spegeln i Gävle.

– Men jämfört med rikssiffrorna gör vi ändå ett ganska bra val, säger Carina Blank (S).

Annons

Socialdemokraterna såg i går kväll ut att göra ett rekorddåligt val i Gävle. Trots det är man det klart största partiet med omkring 35 procent av väljarnas stöd. Även om Moderaterna gick starkt framåt ser det inte ut att bli något alliansstyre i kommunen, men de rödgröna får svårt att få egen majoritet. Det slutgiltiga valresultatet i kommunen var inte klart vid den här tidningens pressläggning, men det såg ut som att de rödgröna skulle få omkring 49 procent av Gävlebornas röster. Sverigedemokraterna skulle därmed bli tungan på vågen, men det nuvarande kommunalrådet Carina Blank vägrade att ge tydligt svar på frågan hur man ska hantera en sådan situation.
– Det är inte meningsfullt att spekulera i det innan vi har det färdiga resultatet. Jag väntar med att kommentera den frågan, sade hon till Arbetarbladet strax innan klockan 23 på söndagskvällen.
De allmänna kommentarerna under kvällen handlade om besvikelse över partiets tillbakagång, men att känslan ändå var mer positiv i länet än på riksplanet.
– Men det här är ett mycket dåligt resultat. Jag tror att det beror mycket på att vi har haft en valrörelse som har handlat mycket om valrörelsen med mätningar hit och dit. Vi har fått ut sakfrågorna först på slutet, men skulle nog ha behövt någon vecka till för att vända opinionen, säger Raimo Pärssinen som i övrigt vill vänta med att analysera vad raset beror på.
Även Vänsterpartiet hade ett tungt val.
– Vi hade hoppats och trott att vi rödgröna skulle få en egen och stark majoritet i Gävle. Allt annat blir en besvikelse. Både för mig och partiet och för samarbetspartierna, säger Marita Engström, partiets förstanamn på listan i Gävle.

Mer läsning

Annons