Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Daniel Åberg släpper ny roman som inte kan stå i bokhyllan

Författaren Daniel Åberg från Sandviken är aktuell med en ny roman. Men den kommer inte i tryck utan i ett helt nytt format, inspirerat av strömningstjänster som Netflix och HBO. Omvägen över fysisk bok är slopad.

Det är förlaget Storytel som presenterar nyheten digitala ljudboksserier. De består av vardera tio entimmesavsnitt som går att ladda ner och lyssna på i mobilen eller datorn. Ungefär som gamla tiders tidningsföljetonger. Med skillnaden att man har tillgång till alla delar direkt. Ungefär som nya tiders tv-serier.

Men det handlar alltså om helt nyskrivet material. Skapat direkt för att läsas in. Ljudböcker har normalt en tryckt förlaga. Här är filerna originalet.

Daniel Åberg är en av fyra författare som är först med att testa det nya sättet att nå ut till publiken. Boken är en science fiction-berättelse med titeln ”Virus”; han kallar den ”det mest actionfyllda och rafflande jag hittills satt på pränt”.

Det handlar om fyra människor och deras kamp för överlevnad sedan ett våldsamt virus ödelagt Stockholm, Sverige och kanske hela världen.

”Mängden cliffhangers är egentligen den enda skillnaden för mig jämfört med om jag skulle ha skrivit Virus som en'vanlig' bok”, kommenterar Daniel Åberg på sin blogg.

Han betraktar ”Virus” som en av sina romaner, trots formatet. Den längsta han någonsin skrivit. En hel säsong så att säga, för att tala samma språk som tv-serie-förebilderna. Och ja, en andra säsong ”Virus” är påtänkt.

Journalisten och författaren Daniel Åberg är född i Sandviken, uppväxt i Kungsgården. Men hemma är numera betydligt längre norrut nämligen Vittangi i trakten av Kiruna. Han debuterade som författare med generationsromanen ”Dannyboy & kärleken” 2005. Senast utkom föräldraboken ”När två blev tre”

”Virus” av Daniel Åberg har releasedatum 12 juli. Den är inläst av skådespelerskan Disa Östrand som också agerar modell på den dramatiska bild som lanseras som "bokomslag".

Övriga tre original-ljudböcker som premiärsläpps är ”Gustav III checkar in” av Christian Holmqvist, ”Svart stjärna” av Jesper och Joakim Ersgård, och ”Vargland" av Björn Olofsson.

Enligt Storytel planerar man att under 2016 ge ut cirka 20 böckeri olika genrer i samma format.