Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dans krönika för mycket för chefen

Den välkända debattören i jaktfrågor, Dan Törnström, sade upp sig som journalist från tidningen Jakt och Jägare.

Anledningen är chefredaktörens beslut att stoppa Dan Törnströms krönika om vargdebattens ytterligheter.

Annons

Schismen är ytterligare ett bevis på hur infekterad frågan om vargen är.

Säg varg och snart finns det en åsikt på var och varannans läppar. Det fyrbenta djuret har lett till många infekterade debatter, det vet journalisten och krönikören Dan Törnström från Torsåker.

Varje månad i tio år har Törnström skrivit en krönika på ämnet jakt- och naturfrågor i Jägarnas riksförbunds tidning Jakt och Jägare.

Fick inte publiceras

Men när hans senaste krönika skulle publiceras sa det stopp. Krönikan tog fasta på vargdebattens ytterligheter och framför allt nollvisionen som vissa jägare förespråkar. Törnström skrev att ”Noll är, per definition, ingen kompromiss. I stället har nollvisionärerna lyckats bjuda förespråkarna på ett ytterst effektivt slagord, för nollvision kommer alltid att uppfattas som utrotning – och då är det straffspark ut ur det politiska samtalet”.

Sade upp sig

Det blev för mycket för tidningens chefredaktör Anders Ljung som beslutade att Törnströms krönika inte fick publiceras. Då sade Törnström upp sig.

– Jag måste ju ha en frihet att skriva vad jag vill. Om min chefredaktör inte tar strid för det blir det en omöjlig situation, säger Dan Törnström.

Chefredaktören Anders Ljung menar att Törnströms krönika fick bägaren att rinna över. Artiklar och krönikor om varg hade blivit för många.

– Vi har väldigt många läsare i vargbältet och ofta när Dan har skrivit om varg har det blivit läsarstormar. Jag fixade inte en läsarstorm till, säger Anders Ljung.

Han menar att Törnströms senaste krönika inte förde debatten framåt, det blev snarare en pekpinne mot den grupp som sedan tidigare redan känner sig marginaliserade.

Provocerande

– Dan ses som en företrädare för jägarnas riksförbund och då blir det han skriver otroligt provocerande, menar Ljung.

I början av april slutar Dan Törnström för Jakt och Jägare och då kommer han att lägga jaktfrågorna bakom sig för ett tag.

– Jag kommer fortfarande att vara jägare men jag tänker återvända till dagstidningsbranschen. Inte vill jag sluta min 30-åriga karriär som journalist på det här sättet, säger han.

Annons