Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Showleenden charmade Gävle

/
  • POPULÄRA. Harlem Hot Shots har skaffat sig en stor publik och fyllde nästan hela Gävle teater i går kväll.

När man är van att se den moderna dansens hårda attitydnunor på scenen, tar det ett tag att vänja sig vid Harlem Hot Shots showleenden.

Annons

Harlem Hot Shots har, med hjälp av några tv-framträdanden, skaffat sig en stor publik: Gävle teater var nästan full. Så gör också dessa swingnostalgiker, till skillnad från nämnda attitydnunor, rejält publikfriande nummer, allt i ett maniskt tempo.

”Swingin’ in black and white” tar oss med på en timmes komprimerad jazzhistoria, där danser som charleston, lindy hop, stepp och jitterbug står på menyn. Åtta dansare avlöser varandra, och de enda andrummen är de korta filmsnuttarna som projiceras bakom dem för att sätta den rätta swingstämningen.

Med ”Boardwalk empire” på tv ligger Harlem Hot Shots rätt i tiden, och det är samma svartvita bilder från förbudstiden som fladdrar förbi i ”Swingin’ in black and white”. Helt amerikansk är föreställningen dock inte, med en snutt Alice Babs och ”Swing it magistern!” mot slutet.

Utan tvivel är dansarna mycket skickliga, inte minst i de delar av koreografin som närmar sig akrobatik, med en till synes oändlig energikälla som de har kopplat in de sprattlande benen och armarna i.

Som föreställning är det inte lika övertygande, eftersom helhetens grälla legobitar bara staplas på varandra, i samma form, vilket ger ett enformigt resultat även om varje enskild bit är driven. Bäst fungerar slapstick-dansandet. Och nog stiger temperaturen några grader varje gång som den kvinnliga delen av ensemblen tar över scenen.

Mer läsning

Annons