Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Danskarnas spelglädje var rörande

Direktörskan Cilla Domstad lyckades få hit sina favoriter från Danmark och detta fyllde Holmarna till brädden med människor denna hypnotiska fullmånekväll, som gjord för detta spektakulära band från söder.

Disneyland after dark hette bandet då det startade i Köpenhamn 1982. Disney-koncernen var inte glada åt det så man kortades ned till DAD och på den breda, julgransglittrande vägen är det.

Dessa gemytliga, galna grabbar som med sina poetiska texter, feta rockriff och makalösa utspel ger allt vad det gäller själ och hjärta till publiken, så även denna kväll. Jacob Binzer hade med sin HC Andersen-hatt, sångaren Jesper sina snälla ögon och det långa håret, konstnärssjälen Stig hade extra allt i sin framtoning och den ganska färska trummisen Laust otroliga rundpallar på pukorna.

Förbandet Flatfoot gjorde ett gott arbete som uppvärmare men allt ljus på DAD och med all rätt. Introduktionen med indiantrummor ger en hint om att bandet gillar det äkta och originella och det slår igenom även på låtarna. Basisten byter bas som andra byter skjorta och i röven på hans svarta skinnbyxor står det ”Nasty”, bara en sån sak. De blandar friskt med låtar från sina elva albumn. Där finns allt från tidig cowpunk till de senare bombastiska alstren. Efter en fullmatad timme går de av bara för att strax återkomma.

Spelglädjen och närheten till publiken är rörande. Den odödliga balladen ”Laugh and a half” med de innerliga textraderna sjunger publiken unisont, då får jag tårar i ögonen. Sista låtarna ”Sleeping my day away” och ”Disneyland is closed” ger god karma åt alla.

Tack för en magisk afton, DAD.

Per Agne Eklund