Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dansskorna satt perfekt när Gävle Kulturskola hade urpremiär på skobyte

Skaparna av dansverket ”Vintersaga” står i bara strumpfötterna och hälsar publiken välkommen. Avsiktligt?

Tja, de har ju hållit på och provat varandra skor i flera månader nu.

”Vintersaga” är resultatet av ett mentorsprogram och ursäkta att jag behöver skriva det aptrista ordet. Men Sveriges Musik- och Kulturskoleråd gillar säkert att vi håller på formen. Nu när Gävle har fått vara pionjär, när man testat att para ihop elever på Kulturskolan med yrkesverksamma konstnärer.

Detta kulturskole-experiment går ut på att liten och stor ska utveckla varandra och skapa spännande ny konst tillsammans. Försöket kallas ”I dina skor” – fritt efter Bob Dylan som i en känd låt önskade sig att få byta pjuck (läs livsvillkor) med någon annan; människor skulle förstå varandra bättre då.

Att lära sig spela piano efter noter och öva på balettsteg är en sak, något helt annat är det att vara tonsättare och skriva musik. Eller vara koreograf och själv skapa ett dansverk. Men även dit ska ju Kulturskolan förhoppningsvis kunna leda. Så var utgångspunkten när ”I dina skor” startades för ett år sedan med Gävle som en av tre utvalda svenska försöksstäder.

Arbetarbladet Kultur kunde berätta om det pågående experimentet i en artikel i december. Gävle hade redan då hunnit längst.

I tisdags 16 februari kom ett första besked om utgången, när ”Vintersaga” uruppfördes i Gävle Nya Kulturhus. Inte precis inför någon jättepublik. Men det var ändå en stor händelse. Inget liknande har gjorts i Sverige.

Det är tioåriga Linn Johansson som tackas med blommor efter föreställningen. Hon är dansverkets upphovsperson tillsammans med koreografen Destiny Bergwall. Det är efter deras instruktioner som fem dansare i silversneakers agerar på scenen.

Bakom de glittriga kropparna projiceras ett vinterkallt Minecraft-landskap. Världen är frusen i en ny istid, människor rör sig genom detta vita. Fryser, skidar, kastar snöboll, gör snöänglar. För att sedan dras som insekter mot ett lockande starkt ljus.

Det är ett kort men tätt och genomarbetat stycke där ytorna används effektivt, i samspel med bild och musik. En koreografisk etyd, både snöflingelätt vacker och avslutningsvis hypnotiserande allvarsam. Kulturskolerådet borde jubla. Även om en färdig föreställning inte nödvändigtvis är målet, att slå nya kulturgnistor räcker.

Destiny Bergwall och Linn Johansson har klickat perfekt. Såg jag inte bara i ”Vintersaga”. Jag såg dom också hänga och fika tillsammans i Köpis i julas. Skapande kräver input av såväl nya intryck som nya människor. Chokladbollar kan faktiskt vara en förutsättning.

”I dina skor” fortsätter. Fler elever vid Gävle Kulturskola har parats ihop med vuxna konstnärer. Under terminen redovisas eventuellt ytterligare några, bland annat en utställning kan vara på gång.

Det hela finansieras med pengar från Allmänna Arvsfonden som i veckan beslutade att satsa ytterligare. I ett nästa skede ska projektet riktas mot "mer utsatta grupper eller barn med funktionsnedsättning, det vill säga de som inte kommer i kontakt med kultur i första läget", enligt Percy Björn på Gävle Kulturskola.

Hela experimentet filmas löpande för dokumentation. Så tycks man numera göra nästan per automatik. Men jag undrar om det är nödvändigt egentligen eller ens bra; filmen riskerar att bli produkten man värderar, istället för gnistorna.