Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Därför åkte Gävle ut

För kort tid för förberedelser, för lite pengar till marknadsföring och för negativ debatt på hemmaplan. Men viss självkritik finns också i bilden av varför Gävle förlorade kampen om att bli Europas kulturhuvudstad.

Gävles kultur- och fritidschef Mats Öström fick många mejl, sms och telefonsamtal när han i går kom tillbaka till sitt kontor i Gävle dagen efter det snöpliga beskedet på Filmhuset i Stockholm.

– Många är väldigt bekymrade och undrar vad som händer nu. Jag vill fortsätta jobba för Gävles utveckling och tror att vi kan komma igen på andra sätt, säger han.

Tills juryn har lämnat sin skriftliga rapport om några veckor är den fortsatt hemlighetsfull med orsakerna bakom sitt beslut att låta Umeå och Lund tävla vidare om att bli europeisk kulturhuvudstad men säga nej tack till Gävle och Uppsala.

Mats Öström och de andra bakom Gävles kandidatur har dock funderat ett varv till och kommit på ett antal saker som juryn fäste vikt vid efter Gävles presentation.

Det handlade om den korta tiden för förberedelser jämfört med konkurrenterna, den förhållandevis tunna budgeten och bristen på hotellrum för att ta emot alla besökare. Många i juryn fastnade också för det tuffa motstånd Gävles kandidatur har mött på sin egen hemmaplan.

– De var förvånade över den destruktiva debattatmosfären i Gävle. I de andra städerna är det sådan uppslutning och juryn tyckte att det var konstigt att Gävleborna inte verkade vilja vinna, speciellt som det här projektet har genererat jobb på andra ställen, säger Mats Öström.

Bland det projektgruppen kunde ha gjort annorlunda är det främst arbetet ut mot Europa. I Gävles budget var 30 miljoner kronor avsatta för att marknadsföra projektet i Europa. Det tyckte juryn var för lite och man saknade även konkreta exempel på hur mottot ”kulturell allemansrätt” skulle föras ut i de andra europeiska länderna.

Det som händer nu är att Gävles projektorganisation med två heltidstjänster och en deltid försvinner redan i vinter.

– Vi tar det lite lugnt och avvecklar systematiskt. Flaggor, banderoller och vepor ska tas ned, säger Mats Öström.

Många av flaggorna åkte ned redan på onsdagsförmiddagen, men det var också delvis för att det var Nobeldagen och allmän flaggdag med den svenska fanan. I dag ska stora banderoller som den på Stadsbiblioteket monteras ned.

Enligt Mats Öström måste Gävle nu välja vad som ska vara kvar av alla idéer om framtida kultursatsningar som har kommit fram under kandidaturen. Han undrar vad som händer med en rad av de idéer som finns i ansökan. Till exempel barnkulturcentrum i skolan, utveckling av Gävles parker och hanteringen av Skaparbyn.

– Vi får lista alla projektförslag som vi vill ska leva vidare, sätta prioritet och prislappar på dem. Sedan är det upp till politikerna att besluta. De stora konserter och artister vi hade tänkt ta in är nog det som åker ut först, säger Mats Öström.