Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Därför är det så svårt att komma igång

Vi vet hur man ska göra för att leva hälsosamt och länge. Ändå gör vi precis tvärtom – röker, äter fel och låter bli att motionera. Varför är det så obegripligt svårt att komma igång och träna?

Annons

– Det är definitivt inte brist på information som är problemet, säger Gunilla Burell, psykolog och folkhälsovetare.
Motion. Frukt och grönt. Nyttig mat. Måttligt med alkohol. Ingen tobak. Visst vet vi hur man ska leva om vi ska behålla en god hälsa och undvika risken att dö i förtid. Men när man tittar på hur levnadsvanorna i länet ser ut får vi en helt annan bild – det är många av oss som inte alls lever som vi lär.
– De allra flesta av oss har all information om vad som är hälsosamma levnadsvanor. Det handlar inte om brist på information, säger Gunilla Burell som är psykolog i grunden, numera folkhälsovetare och stressforskare vid Uppsala Universitet.– Det handlar i mycket hög grad om känslomässiga och sociala faktorer. Man har samma livsstil som de i ens omgivning har och det är inte så lätt att bryta de vanorna. Jag tror också att känslomässig stress är en nyckel som gör det svårt. Har man det svårt äter man kanske eller dricker ofta för att man inte mår särskilt bra.
Att arbetslösheten är hög i länet har stor effekt och Gunilla Burell förklarar att ju sämre man mår, desto svårare är det att sätta igång och motionera – även om det kanske är vad man bäst behöver.
– Det pågår så mycket i människors liv och när problemen tornar upp sig får hälsan låg prioritet, man ser det som något man tar itu med längre fram i stället.
Burell påpekar också att det är extra svårt när det gäller att komma igång och träna som nybörjare.
– I början kopplar man det bara till negativa känslor. Det är en lång startsträcka när det är väldigt jobbigt och motigt och inte alls upplevs som något positivt att träna. Det kan ta flera månader innan man tycker det är behagligt.

Annons