Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Därför är Gävle Pride viktigt

Annons

Pridefestivaler har arrangerats i flera svenska städer i år som vanligt, och alldeles strax står Gävle på tur. Att Gävle Pride blir till verklighet för andra året i rad, mellan den 17-20 augusti, gör mig både stolt och glad. För mig och många andra representerar denna festival både öppenhet och rätten att få leva med vem man vill.

Så här dags brukar också en del personer ifrågasätta varför en festival som denna behövs. För mig är det väldigt viktigt att Gävle Pride arrangeras, och varför jag tycker det beror kort på att HBTQ-personers existens inte är självklar runt om i världen. Inte ens i Gävle och Sverige, tråkigt nog, trots att vi kommit en lång bit på vägen.

Samkönade, enkönade, homo- och könsneutrala äktenskap är till exempel bara tillåtna i 23 av världens alla länder. Bor man inte i något av dessa får man tyvärr glömma altaret.

Det är dessutom för vanligt med diskriminering, våld och trakasserier mot människor på grund av att de har en sexuell läggning och könsidentitet som avviker från det som många gånger anses vara det normala, även i Gävle och Sverige. För övrigt har bara 37 procent av alla länder förbud mot diskriminering av HBTQ-personer.

Siffror från Statistiska Centralbyrån visar dessutom att transpersoner är en av de grupper människor som diskrimineras mest på den svenska arbetsmarknaden.

HBTQ-personer i Sverige har betydligt sämre psykisk hälsa jämfört med heteropersoner och självmordsförsök är dubbelt så vanligt, enligt studier från Folkhälsomyndigheten.

Förut tvingades personer som ville korrigera sitt kön att sterilisera sig, ett krav som togs bort i Sverige så sent som år 2013. Alla som korrigerat sitt kön innan dess har alltså inte längre möjligheten att få barn.

I Indien och Egypten kan du få fängelsestraff för att vara homosexuell. I Ryssland finns det lagar mot "spridning av homosexuell propaganda" som kan få personer inlåsta. Dessutom saknar landet lagstiftning kring förföljelse mot HBTQ-personer.

I en sammanställning som Washington Post gjort finns det tio länder där homosexualitet är direkt livshotande. Dessa är Yemen, Iran, Irak, Saudiarabien, Mauretanien, Nigeria, Qatar, Somalia, Sudan och Förenade Arabemiraten.

Så länge existensen för HBTQ-personer inte är självklar runt om i världen, och så länge två vuxna samtyckande människor inte får leva ihop, är Gävle Pride nödvändig. Jag och många fler kommer därför att ta del av festivalen och gå i Pridetåget. För de som inte kan och för de som känner att de inte får vara den de är.

Inger KällgrenSawela (M)

Kommunstyrelsens ordförande

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel