Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Därför är vårdnadsbidraget så orättvist

Om vårdnadsbigragets syfte är att ge föräldrarna möjlighet att tillbringa mer tid hemma med sina barn, varför är då det enda ”kravet” för att få hela beloppet på 3 000 kronor i månaden att barnet inte går i en offentligt finansierad förskoleverksamhet?

Föräldern eller föräldrarna kan välja att arbeta heltid och lämna barnet till mor- och farföräldrar, eller till andra personer i ens närhet, och få fullt vårdnadsbidrag. Det är inget fel i det men då faller syftet med vårdnadsbidraget. Vårdnadsbidraget lämnas inte ut till föräldrar som har vissa andra ersättningar som till exempel arbetslöshets-ersättning, föräldrapenning, sjukersättning eller aktivitetsersättning.

Vårdnadsbidraget är orättvist, då det finns många föräldrar som skulle vilja vara hemma med barnen längre men inte har möjligheten att sänka månadsinkomsten med 9 000 – 10 000 kronor i månaden, för att leva på 3 000 kronor i månaden.

Alla föräldrar har heller inte sina föräldrar i samma stad och därför blir det svårare att hitta någon lämplig, trygg person som kan ta hand om barnet när man väljer att arbeta heltid och få lite extra i hushållskassan.

Det innebär att alla inte har samma valmöjlighet. De familjer som har bra ställt ekonomiskt kan vara hemma med barnet för 3 000 kronor i månaden men de familjer som är lågavlönade och som får vända på varje krona kan inte vara hemma med barnet för 3 000 kronor i månaden.

En ensamstående förälder kan omöjligt vara hemma med sitt barn för 3 000 kronor i månaden. Oavsett om man som förälder är ensamstående eller inte så tror jag att det är omöjligt att studera samtidigt som man är hemma och tar hand om sitt barn.

Föräldraförsäkringen borde i stället byggas ut med en valfri del. Då har alla föräldrar den valfriheten att de kan vara hemma längre med sina barn.

Christina Nordstrand

socialdemokrat

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel