Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Därför behövs vi: Utan en oberoende press hade du aldrig fått reda på att skattepengar används till spritfester

 
Spritskandalen i Svenska kommunförsäkrings AB
Visa alla artiklar

Tjänstemän och politiker dricker stora mängder alkohol och äter flott på skattebetalarnas bekostnad.

Vi har sett det förut.

Nu har det avslöjats igen. Jag utgår ifrån att du inte missat Arbetarbladets granskning under veckan. Det vidlyftiga festandet för hundratusentals kronor i det kommunala bolaget Svenska kommun försäkrings AB har pågått år efter år.

Att de här uppgifterna nu kommit i dagens ljus är av en enda anledning;

Arbetarbladet har under en längre tid granskat företagets representation.

Artiklarna har fått stort genomslag i flera andra medier. Och som en direkt konsekvens har vd:n petats.

Det Arbetarbladets reportrar Joanna Wågström och Linnea Brundell upptäckt i form av ett otroligt vidlyftigt festande, är inget annat än häpnadsväckande.

Men tyvärr inte förvånande.

Som sagt. Vi har sett det förut.

Ändå var det svårt att tro att reportrarna fortfarande år 2017 skulle sitta och gå igenom notor efter notor från krogen där man betalat ölrundor med företagets kort ända fram på småtimmarna eller haft arbetsmöten med både vin och champagne och även bjudit fruarna.

Jag säger det igen. Vi har sett det förut.

Genom åren har många skandaler blivit kända för allmänheten. Aftonbladet avslöjade hur företrädare för Kommunal använde medlemmarnas pengar för privata utsvävningar och Svenska Dagbladet kunde visa hur SCA-topparna levde lyxliv.

Och vi har haft våra egna skandaler.

Ledningen för X-trafik åkte på studieresa till Bryssel och gick på porrklubb. Notan gick på 32 000 kronor.

Kommunförbundet Gävleborgs vd använde kontokortet för att spela på roulett och kortspel. 180 000 kronor försnillades.

Det kommunala bolaget Sandviken Energis vd fick gå efter vidlyftig alkoholrepresentation och tveksamheter i skatteredovisningen.

Utan medier är jag ganska säker på att de här händelserna aldrig blivit kända. Eller kort och gott. Utan en fri och oberoende press med uppdrag att granska hade avslöjandena aldrig skett. För mig är det här bästa beviset på att vi behövs.

Jag menar att svenska medier kan göra skillnad eftersom vi genom gediget journalistiskt arbete lyfter uppenbara missförhållanden. Många har fått lämna sina poster genom åren. Vissa har bryskt sparkats, andra har frivilligt slutat för att det är ohållbart att sitta kvar. Pudlarna har avlöst varandra. Rutiner, regler och policys har ändrats.

När publiceringarna leder till förändringar och förbättringar har vi uppnått ett av våra mål. Det är värt varenda minut av bläddrande i högar av kvitton när det får konsekvenser att politiker, kommunala tjänstemän eller förtroendevalda struntar i vems pengar de dricker upp eller använder till lyx andra inte har råd med.

Bra journalistik görs hela tiden av reportrar på redaktionerna i Sverige. Man ska komma ihåg att mycket av det granskande arbetet, som sedan kan få genomslag i hela landet, görs först på lokaltidningarna.

På tidningar som Arbetarbladet.