Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Därför ber männen i ett annat rum

Kvinnor och män sitter i skilda rum när det är dags för bönestund i moskén.
– Vi har inget behov att vara bland männen vid bön. De får inte heller vistas i vårt bönerum, säger Suzan Hindi, 32 år.

Hon är uppvuxen i Gävle och blev religiös för 15 år sedan. Suzan Hindi har följt muslimerna i Gävle från lokalen på nordost till Södermalmstorg och nu – äntligen – har de en stor moské.

–Vi kvinnor har sagt vilka behov vi har vid planeringen av moskén. I lokalen vid Södermalmstorget blev det jättetrångt vid stora högtider, alla fick inte plats.

Nu glädjs hon över moskén och alla utrymmen för att studera, umgås och kanske träna.

– Även utanpå syns det att det är en moské. Det är viktigt och jag blir lite stolt när jag kommer hit. Det är rent och fint och det gör att man bryr sig mer, säger hon.

Vi sätter oss ner på golvet och samtalar om kvinnans roll i islam. Suzan visar några sjalar och stora kläder som finns att låna vid bönestunderna. Det är för att visa respekt för moskén.

– Man pratar inte med varandra under bönen utan koncentrerar sig på imamens ord.

Suzan tror att hon påverkas en del av svensk kultur eftersom hon är uppvuxen här. Traditionerna blir inte lika starka som i ett muslimskt land.

– Islam trycker inte ner kvinnorna på något sätt. I andra länder är det snarare socioekonomiska faktorer som spelar in och männen har mer makt. Men här i Sverige är kvinnorna mer självständiga.