Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Därför köper vi allt mer färdiglagad mat i affären

/
 • KÖPER FEM.Tord Selen har nappat på erbjudandet om fem frysta färdigrätter för 95 kronor. ”Jag tror att det är rätt           bra kvalitet”, säger han, men betonar att det är reservmat en gång i månaden.

Den färdiglagade maten breder ut sig i mataffären. Den är inte bara ett snabbt alternativ till matlåda på jobbet.
– Det går att variera rätt bra av det här, jag tror att det är rätt bra kvalitet, säger Tord Selen.

Annons

Han köper fem frysta färdigrätter från Dafgårds för 95 kronor, för de tillfällen när han kommer från stugan i Söderhamn och inte har hunnit handla.

– Det blir en gång i månaden. Men det är nog många som är dåliga på att laga mat som äter det oftare. Det går att variera rätt bra av det här, jag tror att det är rätt bra kvalitet, säger Tord Selen.

Även Mary-Ann Axmark väljer färdigmat som reserv. Hon köper frysta pizzor som går snabbt för tonårssonen att värma och ibland tar hon med färdigrätter till jobbet som lunch.

– Det är inte det bästa att stoppa i sig, för man vet inte egentligen vad som är i det, men när tiden inte räcker... Det blir någon gång i veckan och framför allt att det finns hemma i frysen som reserv, säger Mary-Ann Axmark.

Mia Prim är doktor i måltidskunskap vid Örebro universitet. I november förra året lade hon fram en doktorsavhandling om färdigmat. Hon kom fram till att det inte alls bara är – som många tror – ungkarlar och ensamhushåll som äter de färdigkomponerade måltiderna som bara behöver värmas. Människor i alla åldrar äter färdigmat i samma utsträckning.

– Färdigmat är situationsberoende. Man äter det när man är ensam och stressad, men inte prompt för att man är singel. Men många äter färdigmat för att de tycker att det är gott, inte bara för att det är en lösning på en hetsig livsstil, säger Mia Prim.

Hennes studie byggde på intervjuer med 249 personer och synpunkter från fem fokusgrupper. Det visade sig att folk åt färdigmat framför allt som jobblunch när det var stressigt eller när de var ensamma hemma på kvällen, för att det var bekvämt att slippa laga mat.

Det som förvånade henne var att konsumenterna i hög grad misstror butikerna och tillverkarna, och inte litar på innehållsdeklarationen. Trots det ökar konsumtionen.

– Det är tydligt att det behövs bekväma måltidslösningar. Vi ser i dag en utveckling av färdigmat och mer lyxiga typer av färdigmat, med mer delikatessvarianter som man kan sätta ihop själv, säger Mia Prim.

Mer läsning

Annons