Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Därför lades utredningen ned

Personalen hade rimlig uppsikt över gården och det var inte fel att pojken hade hjälm vid klättring i träd. Den bedömningen gör åklagaren Micael Dahlberg. Nu har utredningen lagts ner.

Åklagare Micael Dahlberg som har varit förundersökningsledare för utredningen om treåringens död har beslutat att inte väcka åtal. Han lutar sig mot ett tidigare fall rör en liknande dödsolycka på ett dagis.

Då handlade det om en pojke som lyckades lyfta bort en sten från ett brunnslock. Han ramlade ner i brunnen och drunknade. Bedömningen var att ingen kunde ställas till svars för olyckan.

På samma vis anser han att det inte finns någon ur personalen som bär ansvar för vållande till annans död i fallet med tre-åringen.

– Det har funnits en vuxen ute hela tiden, men den personen har inte sett alla barn hela tiden överallt. Men jag anser att den uppsikten personen haft är tillräcklig på en gård, man kan inte begära att bättre uppsikt än föräldrar har.

Utöver själva tillsynsbiten har han också tittat på andra aspekter. Han har kommit fram till att det inte var fel att pojken hade hjälm när han klättrade i trädet. Micael Dahlbergs slutsats är också att hjälmens utformning och det faktum att den inte hade något säkerhetsspänne som öppnas vid belastning inte har spelat roll.

– Det kan inte visas att olyckan hade kunnat förhindras av ett grönt spänne, säger Dahlberg.