Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Därför lämnar vi vitt på ettan

Det finns ett tomrum på en stor del av Arbetarbladets första sida i dag. Det är inget misstag. Det är ett medvetet tomrum för att påvisa det vi svenskar allt för ofta tar för givet.

I dag, 3 maj, är det pressfrihetens dag. Det är en viktig dag som firar 20-årsjubileum. 1993 utropades pressfrihetens dag av FN:s generalförsamling. Syftet med dagen är dels att hedra alla uppoffringar som genom åren har gjorts för pressfriheten, dels att påminna världens regeringar om deras skyldighet att upprätthålla yttrandefriheten som finns i artikel 19 i FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna:

”Var och en har rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Denna rätt innefattar frihet att utan ingripande hysa åsikter samt söka, ta emot och sprida information och idéer med hjälp av alla uttrycksmedel och oberoende av gränser.”

Sverige har en lång tradition av tryckfrihet. Anders Chydenius (1729–1803) var en man som föddes i Sotkamo, Österbotten. Han var präst, läkare, riksdagsledamot samt nationalekonomisk och politisk skriftställare. Jag brukar ofta skänka honom en tacksamhetens tanke. Det var bland annat tack vare hans hårda kamp som Sverige antog den första tryckfrihetslagen 1766, detta som första land i världen.

Vi ska vara stolta över den långa tradition av tryckfrihet vi har i Sverige. Vi har en öppen och fri debatt i Sverige och just nu pågår till och med en debatt om själva debatten. Bör vi alltid ta debatten med till exempel främlingsfientliga grupperingar eller bör vi till och med ibland våga välja att inte ta debatten är frågeställningarna som diskuteras.

Men det vi tar för givet i Sverige är inte givet runt om i världen. Just för att påvisa det lämnar vi en stor del av vår första sida tom i dag.

Färre än 20 procent av världens befolkning har rätt att uttrycka sig fritt. Press- och yttrandefriheten stryps i många av världens länder. Obekväma åsikter straffas. Journalister fängslas eller mördas och även i Sverige ser vi tendenser att många politiker vill inskränka press- och yttrandefriheten.

Därför bör vi alla värna om Sveriges stolta tradition när det gäller pressfrihet och kämpa för världens alla medborgares rätt till press- och yttrandefrihet, två av de viktigaste hörnstenarna i en väl fungerande demokrati.

Jag avslutar denna krönika med mitt favoritcitat. Det brukar tillskrivas Voltaire, men det var den brittiska biografiförfattaren Evelyn Beatrice Hall (1868–1919) som uttalade orden. Hon skrev en biografi om Voltaire och formulerade då den här frasen:

”Jag ogillar dina åsikter, men jag är beredd att dö för din rättighet att uttrycka dem”.