Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Därför ökar drogdöden i Gävleborg

Antalet drogrelaterade dödsfall i Gävleborg har ökat markant.
Enligt narkotikapolisen Mattias Nilsson är läckage av läkemedel ett av de största problemen i kampen för att vända trenden.
– Och vi ser en tendens där cannabisrökare missbrukar opiater, säger han.

Annons

Så sent som för en månad sedan avled två män i Gästrikland efter misstänkta narkotikaöverdoser.

Färsk statistik från Socialstyrelsen visar en ökande trend i antalet narkotikarelaterade dödsfall. Under 2013 avled tolv personer i Gävleborgs län av droger, att jämföra med 21 året därpå – en ökning med 75 procent.

Med anledning av den negativa trenden bjöd länsnätverket för det alkohol- och drogförebyggande arbetet (ANDT) in till ett stort möte på Gävle kommun på tisdagen, med representanter från socialtjänsten, polisen och akuten.

Bland annat redogjorde Mattias Nilsson och Anders Wiik från gatulangningsgruppen om läget på gatan – och forskaren Anna Fugelstad från Karolinska Institutet gav en total bild av den narkotikarelaterade dödligheten i Sverige.

– Jag kollade litegrann på den här inbjudan, och där står det "gatulagningsgruppen". Det är lite så det känns, men i stället för att laga potthål i gatan tar vi urinprov och en massa beslag. Men det kommer alltid nya och vi kommer aldrig att komma ikapp, säger Anders Wiik.

De vanligaste drogerna som gatulangningsgruppen stöter på är cannabis, amfetamin och kokain – samtidigt är läkemedel ett stort bekymmer som polisen har svårt att få bukt med.

– Det har ökat oerhört mycket. Man ska ha klart för sig att landstinget är den största narkotikalangaren, det hjälper inte att kolla hur mycket som skrivs ut eftersom allt inte är för laglig användning. Vi ser i dag att väldigt många hämtar ut stora mängder och så springer missbrukare dit och köper, säger Anders Wiik.

Mattias Nilsson:

– Över tid kan man se att många dödsfall har någon sorts opiat med i bilden. Dom som röker cannabis använder tramadol och då blir man väldigt beroende. Amfetamister tar inte det i lika stor utsträckning, utan i stället benzo (benzodiazepine) som inte är lika dödligt.

Han konstaterar sedan att utvecklingen är oroväckande.

– Det är lätt att få tag i drogerna och även lätt att överdosera, säger Mattias Nilsson.

I augusti utökades den två man starka gatulangningsgruppen med en tjänst – i form av Lisa Höglund.

– Det har länge funnits planer för att vi ska bli fler än så, men mycket är oklart i och med att det nu bara finns en polismyndighet i Sverige. Det är många pusselbitar som ska falla på plats, säger Mattias Nilsson.

LÄS OCKSÅ:

Två män avlidna efter misstänkta överdoser

"Det är en klassfråga att ungdomarna dör"

Kraftig ökning av drogrelaterade dödsfall