Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Därför ökar kokainmissbruket i Gävle

Storstadsdrogen kokain verkar ha fått en ny marknad i Gävle under det senaste året.

Annons

Analyser av avloppsvatten i Gävle visar ett ökat användande av drogen kokain, enligt ett inslag i P4 Gävleborg. Även polisens beslag ökar. Och användandet syns i grupper som tidigare inte använt den relativt dyra drogen.

– Vi kan hitta det i alla sammanhang, ungdomar som vanligtvis röker cannabis kan även ha kokain på sig, säger Mattias Nilsson, narkotikapolis i Gävle, till P4 Gävleborg .

Tidigare har kokainanvändandet i Gävle varit litet. Man har sett små toppar på juldagen, då man tror att hemvändare tagit med sig drogen, enligt inslaget. Men det senaste året har polisen sett en ökning. Man tror att ökningen beror på att drogen är billigare nu än vad den vanligtvis är, ungefär 500 kronor för ett gram.

En möjlig följd av ökningen är fler andra brott.

– Tittar man på kokain så är det en dyrare drog. Det medför ju att man måste få in pengar, och det kan innebära en ökad brottslighet, säger Mattias Nilsson.

För lokala nyheter och pushnotiser om viktiga händelser från just ditt närområde, ladda ner vår nya app till din Iphone eller Android!

För Iphone: Hämta här

För Android: Hämta här