Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Därför ökar skillnaderna mellan eleverna

Allt fler elever får höga betyg på Rotskärsskolan. Samtidigt slås fler elever ut.

Det senaste året har Älvkarleby klättrat rejält på Lärarförbundets skolrankning. Nu står det även klart att niornas slutbetyg i våras innebär en rejäl uppryckning när det gäller elevernas slutbetyg. Tidigare år har snittbetygen varit lägre på Rotskärsskolan än på Älvboda friskola, men nu är den kommunala skolan nästan ikapp, visar färsk statistik från Skolverket. Däremot har antalet nior som är behöriga till ett nationellt gymnasieprogram minskat rejält i kommunen de senaste fyra åren från 90 till 80 procent.

Det har blivit allt större skillnader mellan eleverna. Flera skäl ligger bakom att allt färre elever i kommunen blir behöriga att gå vidare till gymnasiet, enligt Birgitta Skärberg, rektor på Rotskärsskolan.

– Det handlar om brist på motivation hos elever och inlärningssvårigheter. Sedan beror det också på att det tar tid för elever från andra länder att lära sig svenska och engelska. Bakom ligger också att rätt många föräldrar är arbetslösa och mår dåligt.

Men hon är nöjd med att fler elever får höga betyg på Rotskärsskolan.

– Vi följer upp varje elevs resultat varje månad. Vi har genomfört stora satsningar på matematik, svenska och speciallärare, säger Birgitta Skärberg.

För att fler elever ska bli behöriga till gymnasiet krävs ännu fler speciallärare och satsningar på att nyanlända elever ska få undervisning på sitt modersmål, tror Annika Ahlenbring, studie- och yrkesvägledare.