Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Därför skickades ingen ambulans

– Att vara gravid är ingen sjukdom och det innebär inte att man per automatik får åka ambulans till sjukhuset, säger Anders Klarström, presstalesman för SOS Alarm i Falun.

Mokhles Raheema i Sandviken ringde efter en ambulans när hans fru var på väg att föda. Men han fick svaret att de var tvungna att ordna med transporten själva. Resultatet blev att barnet föddes i den lånade bilen och familjen kraschade i diket.

Det är SOS Alarm i Falun som bedömer alla inkommande larmsamtal. En SOS-sjuksköterska avgör vilken insats som behövs genom att ställa frågor. Om personen inte är allvarligt sjuk eller svårt skadad skickas inte ambulans.

– Jag känner inte till detaljerna kring just det här samtalet, men det vanligaste är att familjen ordnar med skjuts själv när det är dags att föda. Ibland kan förloppet gå väldigt snabbt och det händer att barn föds i bilar. Men att de dessutom går av vägen och hamnar i en trafikolycka är en dramatisk och unik händelse, säger Anders Klarström.