Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Därför skriver vi deras namn

Annons

När Uppdrag Granskning exponerar fallet med Sandvikenparet som fick sina barn omhändertagna efter misstankar om sexuellt utnyttjande får historien ett oerhört kraftfullt genomslag. Det är en berättelse som berör och engagerar, många människor kan tänka sig in i mardrömmen att av för dem oförståeliga skäl inte få träffa sina barn och många upprörs av den utdragna och känslokalla handläggningen i många olika instanser.

Arbetarbladet har berättat utförligt om alla turer i historien under drygt ett års tid. Vi har hittills valt att göra det anonymt, utan att publicera namn eller bild på föräldrarna. Vi valde den vägen av två skäl:

Dels för att historien är oerhört komplex och berör många människor i deras innersta, främst föräldrarna naturligtvis men också deras släktingar och bekanta i deras omgivning.

Men framför allt har vårt beslut motiverats med hänsyn till barnen. En exponering av föräldrarna ökar också risken för att deras två barn pekas ut och identifieras. De har inte valt offentligheten men kommer förmodligen ändå att på olika sätt få leva med historien i en framtid.

Däremot har vi med full kraft riktat sökarljuset mot de myndigheter och politiskt ansvariga som hanterat utredningen och de olika beslut som fattats.

När nu historien genom föräldrarnas utlämnande berättelse och tv-mediets kraftfulla dramaturgi vuxit och fått närmast omvälvande proportioner väljer vi ändå att bryta anonymiteten. I fortsättningen får föräldrarna framträda med namn och bild också i Arbetarbladet.

Arbetarbladet har en tydlig etisk kompass, vi respekterar privatmänniskors integritet och tänker noga igenom vilka följder en namn- och bildpublicering kan få för den enskilde. För makthavare är tröskeln betydligt lägre, det ansvar de har och de befogenheter vi lagt på dem gör att de får finna sig i en hårdare, ibland mer utlämnande granskning.

I det nu aktuella fallet finns det också försvarslösa barn med i bilden. Det gör publiceringsbeslutet väldigt mycket svårare, de ska skyddas till varje pris. Men vågskålen väger ändå över till en öppen redovisning, föräldrarna är förklarade oskyldiga till vad de anklagats för och har tagit ett modigt och överlagt beslut att berätta sin osminkade, avslöjande historia. Och i det övervägandet har de säkert vägt in att de måste bygga skyddsmurar för sina två små barn.

Mer läsning

Annons