Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Därför släcker jag

Klockan halv nio lördag kväll är det dags för Earth Hour.

Över hela världen uppmanas folk att släcka lyset under en timme. I centrala Gävle släcks reklamskyltar och fasadbelysningar. Restauranger släcker lampor och låter gästerna sitta i skenet från stearinljus.

Miljöministern Andreas Carlgren hoppas att timmen sätter extra tryck på världens beslutsfattare efter det misslyckade klimatmötet i Köpenhamn.

Själv tänker jag också släcka mellan halv nio och halv tio. Vi nöjer oss med stearinljus och låter tv:n vara avstängd.

Man kan fråga sig vad det har för betydelse. Inte sparar det särskilt mycket energi. Och ur klimatsynpunkt kan det faktiskt, åtminstone delvis, få motsatt effekt.

Om vi tänder värmeljus som är tillverkade av paraffin och tänder en extra brasa i öppna spisen så blir det i stället utsläpp av några extra kilon med koldioxid och andra växthusgaser.

Earth Hour är en symbolhandlig, en manifestation, som i sig inte betyder något alls för klimatet.

Däremot har det betydelse vad vi gör under resten av året.

Om vi byter till lågenergilampor och kopplar lamporna till grenuttag med strömbrytare kan vi spara mångdubbelt mer energi, vilket gynnar både klimatet och den egna ekonomin.

Om vi sedan låter bilen stå lite oftare och cyklar eller åker buss och tåg, så kan vi också bidra till att hindra den globala uppvärmningen. Åtminstone om vi är många som gör det och om myndigheter, kommuner och statliga bolag ser till att satsa på kollektivtrafiken och rustar järnvägarna så att tågen går i tid även när det snöar.

Även matvanorna har betydelse. Om många väljer vegetariskt i stället för kött ett par dagar i veckan så minskar utsläppen.

Alla behöver inte göra så mycket men alla kan göra lite grand.

Men visst spelar också symboler roll.

Därför släcker jag lamporna i kväll, dricker lite vin och pratar med vänner i skenet från stearinljusen.

Om sedan politikerna vill och vågar ta itu med de stora problemen återstår att se.

Förra lördagen skulle jag åka en tur till Hudiksvall. Men X-tåget gick inte och att åka X2000 med kort varsel skulle bli alldeles för dyrt. Så det fick bli bil i stället och därmed mera utsläpp, antagligen mycket mer än vad jag sparar under Earth Hour.