Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Därför stoppas asylbåtsplanerna i Norrsundet: "Migrationsverket har varit omöjliga att kommunicera med"

Det skotska rederiet har hävt avtalet med Migrationsverket om asylbåten i Norrsundets hamn. "Det har varit omöjligt att kommunicera med dem" säger David Kellas, verkställande direktör för Tec Offshore där dotterbolaget Tec Farragon ingår.

Annons

På torsdagen gick Migrationsverket ut med ett pressmeddelande om att det inte blir något asylfartyg i Norrsundet.

LÄS MER: Stopp för asylbåten i Norrsundet

Ända sedan Tec Offshore avtalade om det tillfälliga boendet på fartyget M/S Delphin har det enligt vd David Kellas varit en omöjlighet att föra en kommunikation med Migrationsverket.

– Sedan slutet av april har de inte gått att prata med Migrationsverket. De har till och med sagt att de inte vill tala med oss. Vi har hela tiden frågor kring kontraktet och iordningställandet av fartyget. Men de har inte velat prata med oss om någonting, överhuvudtaget, mycket märkligt, säger han.

Enligt David Kellas har heller inte Migrationsverket meddelat varför man inte vill kommunicera med sin avtalspartner.

Magnus Gustavsson är tillförordnad avdelningschef på Migrationsverket i Norrköping. Där anser man att Tec Offshores agerande är ett avtalsbrott.

– Vi ser det så, det är en olovlig hävning från deras sida, säger han.

Tec Offshore har försökt kommunicera med Migrationsverket, men ni har inte velat det. Varför?

– Det får du ta med dem först, säger Magnus Gustavsson.

Det är David Kellas ord.

– Precis, jag kan inte kommentera det just nu. Vi sitter i förhandlingar med dem nu, säger han.

– Men som sagt, vi anser inte att vi brustit utan vi ser deras hävning som ogiltig. Och vi kan komma att återkomma med påföljdskrav.

Även Tec Offshore tänker komma med krav. Sedan avtalet skrevs tidigare i våras har Tec Offshore haft kostnader i att preparera fartyget och även transportera det.

– Det handlar om miljontals kronor som vi kommer kräva Migrationsverket på. det är de som brustit i avtalet genom att inte vilja ha någon kommunikation med oss, säger David Kellas.

På fredagen skulle samhällsbyggnadsnämnden i Gävle ha tagit beslut om att bevilja asylbåten bygglov. Nu faller det ärendet.

– Det finns inget att besluta om, hamnen har tagit tillbaks sin ansökan, säger Kjell Helling, L, vice ordförande i nämnden.

Situationen för mottagande har radikalts förändrats sedan avtalen skrevs. Boendeplattformar på vatten är det inte lika stor efterfrågan på längre.

– Vi sitter inte i sjön vad det gäller behov av platser, säger Magnus Gustavsson.

Få koll på din närhet med Arbetarbladets app:

Ladda ner den här till Iphone

Ladda ner den härtill Android