Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Därför tvingas Jonsson sluta

Han hoppades in i det längsta. Men till slut var beslutet oundvikligt.

Brynäsbacken Lasse Jonsson måste sluta med hockeyn på grund av sin ledsjukdom.

– Målsättningen var ju att komma tillbaka så det är klart att man varit ledsen, säger 31-åringen.

Det var i vintras, efter mängder av skador och operationer – och så småningom många tester – som det visade sig att Lars Jonsson drabbats av ledgångsreumatism.

Men trots sjukdomen och att 31-åringen därför bara spelade sex matcher för Brynäs den senaste säsongen ville han inte ge upp.

Något nytt kontrakt fick han inte med Brynäs, men han ville ge hockeyn en chans till.

Men det har inte fungerat som han så innerligt hoppats.

– Jag har kört över sommaren. Tränat som jag skulle behöva för att kunna spela, men har fått bakslag. Dagen efter, eller ibland två dagar efter hård träning, har jag tvingats vila helt, berättar han.

Kroppen har helt enkelt sagt ifrån. Lasse Jonssons leder säger nej – det här går inte.

– Tyvärr är det så. Ren vardagsmotion som att jogga eller spela tennis går bra. Men när jag tränar hårt, så som jag varit van vid att göra, säger kroppen stopp.

Läkarna har sagt till Lasse att det är högst individuellt hur olika personer reagerar, men att det är en sjukdom som inte fungerar ihop med elitidrott.

– Medicinerna gör att jag kan leva normalt. Sjukdomen är inte aktiv just nu och jag har ingen inflammation i mina leder. Jämfört med hur det var i våras, när jag inte tog mig ur sängen vissa dagar, så mår jag bra nu.

Men hockey kan han aldrig spela mer på den nivå han vill vara.

– Jag åkte skridskor i våras och det gick bra. Det är inte det, utan det är träningen – att träna hårt i många dagar i sträck, hela tiden – som inte fungerar.

• Hur mår du nu när du tvingats att ta det här beslutet?

– Självklart har jag varit ledsen och det har känts tungt. Nånstans har jag hela tiden hoppats och haft som målsättning att komma tillbaka till hockeyn. Nu blir det inte så, men samtidigt har jag fått tid på mig och vet att kommer ett liv efter hockeyn också.

Att inte själv få bestämma när karriären ska ta slut är förstås extra jobbigt.

– Jag har upplevt mycket fint som spelare, men hade förstås hoppats att karriären skulle ha fortsatt några år till.

Vad Lasse Jonsson ska göra nu är inte riktigt bestämt. Men studier ligger nära till hands.