Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Därför vill Magnolia bygga i Gävle – "Hela Gävles centrala delar är intressant"

Det växande bygg- och bostadsbolaget Magnolia vill satsa på Gävle och har tittat på Läkeroltomten. "Vi har träffat företrädare för kommunen, varit på plats ett antal gånger och fått en bra bild av staden", säger Klas Ljungberg i Magnolias ledning.

Magnolia Bostad är noterat på Stockholmsbörsen och beskriver sig själv som "en av Sveriges största utvecklare av bostäder".

– Vi är intresserade av regionstäder runtom i Sverige med bra kommunikationer. Gävle är en av dem, säger Klas Ljungberg, affärsområdesansvarig på Magnolia.

Bolaget, som grundades 2009, bygger både hyres- och bostadsrätter och även hotell.

Magnolias affärsmodell innebär att man upphandlar så kallade totalentreprenader där de stora byggbolagen som Skanska, NCC och Peab och även lokala byggare kan vara med och konkurrera.

Läs också: Därför vill kommunledningen sälja Läkeroltomten.

Magnolia har egna projektledare och leder bygget tills bostadshusen är besiktade och inflyttning har skett.

– När det gäller hyresrätter har vi samarbetsavtal med olika institutioner, som till exempel SPP och Alecta, som blir långsiktig ägare och förvaltare av fastigheterna. I ett tidigt skede brukar vi ha de avtalen klara.

– Det här har varit en framgångsrik affärsmodell, säger Klas Ljungberg.

Magnolia drev i fjol byggprojekt som omfattade cirka 7 000 bostäder fördelade på 32 objekt, huvudsakligen i mellersta och södra Sverige.

För någon månad sedan blev det klart att bolaget ska bygga cirka 600 bostäder i hamnområdet i Sundsvall. Det är hittills första projektet norr om Uppsala.

Magnolias vd Fredrik Lidjan och Klas Ljungberg har varit i Gävle några gånger och träffat både tjänstemän och politiker.

– Vi har fått väldigt bra mottagande, säger Klas Ljungberg och berättar att de börjat titta på några "intressanta" områden.

Han bekräftar att Läkeroltomten är ett av objekten som presenterats vid besöken i Gävle.

– Hela Gävles centrala delar är intressant. När vi kommer till detaljerna och en fastighet blir aktuell, då räknar man på den och ser vad man kan göra. Det är en ganska lång process, säger han.

Magnolia Bostad ägs till drygt hälften av F Holmstrom Fastigheter som kontrolleras av Fredrik Holmström, en av bolagets grundare. Sedan förra året är bolaget noterat på Nasdaq First North, en handelsplats för mindre och snabbväxande bolag på Stockholmsbörsen.