Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

David bygger gitarrer åt världens kändisar

/
 • MEDALJERAD. David Sundberg,          30 år, med rötterna i Hofors och Torsåker är en av Sverige två professionella gitarrbyggare – och en Sveriges två gitarrbyggare som fått          omdömet 5,0 och Carl Malmstenskolans stora medalj för sitt gesällsprov. Foto: David Holmqvist
 • De har DS-gitarrer. Lars Winnerbäck – har flera gitarrer som David byggt på beställning. Andra som har DS Gitarrer är Ulf Wakenius och Ola Magnell. Också Peter LeMarcs custom-gitarr är ett DS-bygge.

Om Gästrikland är Sveriges gransriskjortel och gråstenströja* är Torsåker – liksom människorna som David och Tetha träffade i Torsåker i går ädelstenar i bältets spänne!

Annons

Farmors-fars-gran-på-farfars-gård + barnbarnsbarnet David Sundberg = Ryan Adams S-J-gitarr. En sex- och stålsträngad, som Adams tackat för i ett personligt brev till David.

David, som bor och arbetar på Södermalm i Stockholm, är hemma i Torsåker och tankar ”barndom”, dofter och minnen tillsammans med släkten.

– Här har jag min utgångspunkt i livet, säger David, som åker hem till Stockholm i helgen igen.

Vi sitter och pratar och fikar i farmors fars trädgård, där Davids farbror Janne Sundberg och sambo Lotta Sjöstrand numera bor.

David berättar om granen som en gång prydde farfars fars infart och som inte slutade som stock i ladans nock, utan som gitarr åt amerikanske country-, rock- och punkartisten Ryan Adams.

Vi lämnar fikabordet och skuggan och går in i ladans – från springorna i väggarna av plank – randiga ljus.

– Däruppe hade jag min koja. Därifrån sköt jag och kompisarna prick på andra sidan ladan med luftgevär.

Jag frågar David om det luktar likadant nu som när han var pojke, och det gör det.

Det var en axelskada och ett besök på arbetsförmedlingen som gjorde att David, som när han skadade sig var byggnadssnickare, utbildade sig till gitarrbyggare. Och blev den andra studenten i Carl Malmstenskolans historia som fått 5.0 poäng och skolans stora medalj för sitt gesällarbete. Det är en kopia av Davids gesällprov som Ryan Adams i dag spelar på.

– Det var gemensamma bekanta i Stockholm som tyckte jag skulle bygga en gitarr åt honom, och när han var i Stockholm för några år sen träffades vi backstage för att titta på ett par av mina gitarrer.

Men först sedan en av bandets gitarrister provat Davids gesällprov.

Gitarristen försvann i ett huj och kom lika snabbt tillbaka med Adams, som satt en kvart med Davids gitarr och spelade under tystnad.

– Tystnad är det bästa omdöme man kan få, säger David.

David blev klar med bygget lagom till Adams hemkomst till USA efter dennes avbrutna europeiska Rock n roll-turné – och handled – 2004. Olyckan inträffade under en konsert i England, där Adams vårdades tills han kunde flyga hem.

– Det kändes väldigt speciellt att veta att min gitarr stod i hallen – det var hans manager som ville ha det så – och väntade på honom när han kom tillbaka till New York, berättar David.

Det tar David 60–100 timmar att bygga en gitarr. Just nu har han en handfull beställningar. En till Lars Winnerbäck, som han byggt flera gitarrer och en irländsk bouzouki åt, en fjärde åt norskan Ane Brun, och tre beställningar från privatpersoner.

Hittills har David byggt 75 gitarrer. Alla med unika ljudbilder – och avbilder av den själ David fångar upp i artistens musik, personlighet och liv, och som han sedan bygger fram genom bland annat val av material.

Därav en granstocken i Ryan Adams gitarr från farmors fars gård.

– Den var tät- och jämnvuxen, hade stående årsringar och bra ton. Jag ville göra en kraftfull gitarr åt Adams och som kunde fungera bra för både struming och flatpicking.

Vem Davids önskekund är?

– Bob Dylan, och då skulle jag vilja bygga den så att han måste tillbaka till tiden han var som bäst, på sextiotalet.

 

* Selma Lagerlöfs beskrivning av Gästrikland i ”Nils Holgerssons underbara resa”.

Mer läsning

Annons