Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

David Lehnberg är en ständig motkraft

David Lehnberg noterade att Melodifestivalen var i Gävle.
Om han tittade?
– Melodifestivalen är så förutsägbar att jag blir provocerad, säger musikern som på fredagen släppte en kassett (!) med ny musik.

Annons

LÄS MER: David Lehnberg går solo

"Namah" heter releasen som släpps digitalt men alltså också på kassett. Det är hans andra release som LEHNBERG, förra årets "False idols" var också en ep om fem låtar.

David Lehnberg har sina rötter i hardcoremusiken men trivs i dag bäst i det elektroniska landskapet. Han fortsätter att utmana sig själv kreativt och utforska den elektroniska musikens rymd.

– Jag gillar fortfarande estetiken och budskapet i hardcore men kan tycka att genren stagnerat. Nu har jag inte tagit i en gitarr på flera år. I den elektroniska musiken kan jag föra in vad jag vill, förklarar han.

Det är precis vad han gör. Under intervjun hörs en borr dovt genom väggarna. Vissa reflekterar inte över borren, andra noterar att grannen renoverar – för David Lehnberg kan borrljudet vara början på en ny låt.

LÄS MER: Här är årets alla Local Heroes-vinnare

"Namah" har kommit till så. I kassetten går det att läsa att den spelats in "...överallt och ingenstans i Vietnam, Kina, Malaysia och Sverige". Under en Asienturné förra året med bandet The Deer Tracks var han flitig med inspelningsknappen.

– Jag gillar när man är där och fångar in musiken, när det kommer till en naturligt, säger han.

David Lehnberg ogillar saker också – som när det vankas spelning och första frågan är "Hur mycket publik kan ni dra?" och han gillar inte när artister hamnar i fokus framför musiken.

– För mig är musik ett sätt att förändra och ifrågasätta – inte tillfredsställa. Man kan göra så fina saker med musik, men i stället gör man som i Melodifestivalen och sätter in allt i en mall. Melodifestivalens låtar ska inte ha mer uppmärksamhet än valfri Ikeaprodukt, säger han.

Kassetten är också en motreaktion.

– En kassett är en skitrolig grej. Den är billig och en annan fördel är att det inte låter lika stelt som i Spotify. Det knastrar kanske lite, det är mer levande och roligt, säger han.

LÄS MER: Han är årets producent