Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

David Lehnberg går solo

The Deer Tracks-medlemmen tar ett nytt musikaliskt steg. I veckan släpper han sin första solo-EP "False idols".

Annons

När bestämde du dig för att starta ett soloprojekt?

– Jag är en ultrakreativ person som behöver få utlopp för min kreativitet. Det var så mycket som hände i mitt liv under de senaste två åren och då skrev jag massor. Det kom floder. Jag upptäckte och fick ett helt nytt förhållningssätt till mig själv och min egna konst. Soloprojektet Lehnberg handlar om att vara autentisk. Mycket av musiken kommer ur ett experimentellt perspektiv. Allt är tillåtet, det finns inga förutbestämma regler om sound, struktur och identitet. "Lehnberg" är ett slags mystiskt bergsmassiv i alperna så namnet kändes passade. Två år av att klättra berg och uppnå nya insikter. 

Hur låter det, tycker du?

– Jag har strävat efter att uppnå en känsla av tyngdlöshet där ljuden korsar varandra, som att befinna sig i ett slags meteoritregn av elektro-akustisk musik. Jag vill att musik ska behöva lyssnarens koncentration. Det är ett samspel. En del kommer förstå min ljudbild, andra kommer hata den. Men ingen kommer att lämnas oberörd.

Hur skiljer sig ditt soloprojekt från det du gör med The Deer Tracks?

– Lehnberg handlar om att utmana mig själv musikaliskt och konstnärligt.  Det kanske inte alltid är just resultatet av den färdiga produkten som är själva poängen. Musiken kommer alltid låta på ett sätt på skiva och nog nästan alltid annorlunda i livesamanhang, jag vill inte att konsten ska dö när den landat på en skiva. Lehnberg handlar framför allt om att ha kul och kunna ha friheten att samarbeta med andar konstnärer högt, lågt, brett och djupt helt villkorslöst. 

Varför kände du att det var läge att göra något eget?

– Jag kände väl att jag satt fast rent musikaliskt i föreställningar som jag försökte leva efter som egentligen bara var illusioner. Och det enda sättet att reda ut dessa var att spela mig själv igenom dessa på egen hand. Det blev en slags terapi. Nu känns det som jag verkligen hittat något nytt som jag är supernyfiken på att utveckla så mycket det bara går. 

Vad händer nu?

– Detta är en första EP på fem spår som sakta men säkert kommer föra in lyssnaren i en ny värld än vad man kanske är van vid från mig. Till sommaren kommer ännu en EP och sen ett album i höst eller vinter. Men jag drar också på turné i Asien med The Deer Tracks i tre veckor.

LÄS MER:

Lehnberg släpper solo-EP