Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DBONE vill väcka känslor med sina målningar

/

DBONE målar med sitt crew SKC, och är en av Gävles många graffiti­målare. Han berättar för Prima hur han ser på graffiti, om känslan det ger honom och hur han ser på saken.

Annons

Det var i mellanstadiet som DBONE började syssla med graffiti.
– Min storebror höll på med graffiti, och i mina ögon var han just då den häftigaste som fanns, så då ville jag också börja, berättar DBONE.
– Sedan skissade jag hur mycket som helst. Fyllde alla mina block jag hade i skolan med skisser, och för ungefär två år sedan började jag måla på riktigt. Föra över skisserna till en vägg.Det var hans mamma som såg till att han fick bygga ett plank ute i deras stuga, och försåg honom med färg. Hon märkte att han var intresserad, och tänkte att om hon gav honom färg och ett lagligt ställe att måla på skulle han inte gå ut och måla olagligt.

DBONE upptäckte dock att det var mycket roligare att måla ute med sina vänner, än att stå vid ett plank i en skog ute i ingenstans.
– Adrenalinkicken man får är en stor del, säger DBONE. Med mitt målande kan jag uttrycka mina känslor.


Han berättar att det känns som slöseri med färg att stå vid ett lagligt plank och måla. Det kan vara roligt ibland om han verkligen vill göra en avancerad målning, och ge tid till den, men oftast känns det mest som de snabba målningarna han gör ute ger mer.

Att det skulle vara slöseri med färg att måla ute för att sedan se det bli övermålat eller borttvättat, tycker inte DBONE.
– När man målar så vill man ju väcka känslor. Och om de då tycker det är fult och tvättar bort det, har man i alla fall väckt den känslan hos folk.

Vart än DBONE går så tänker han på att måla. Varenda tom vägg, gångtunnel eller andra ställen som ser tråkiga ut väcker lusten att måla. Även att se andras målningar väcker lusten att själva göra egna.
– Man vill ju bli stor i graffitikretsarna. Visa att ens namn finns överallt.
– Allt som skapas är konst, sen om det är vackert eller inte ligger i betraktarens ögon, anser DBONE.


Vart gränsen mellan graffiti och konst går, är därför väldigt hårfin. Det enda svaret skulle väl vara att det är vad konstnären själv menar med sitt verk.
Graffiti är väldigt stort, och sträcker sig väldigt långt. Det finns många olika anledningar att måla, och många olika sorters målningar.


josefine.lande@skola.gavle.se


cecilia.bylund @skola.gavle.se

 

DBONEär en signatur, sitt riktiga namn vill han inte uppge. DBONE målar med SKC och VSD.

Mer läsning

Annons