Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De äldre, inte tjänstemännen, ska bestämma

Annons

Flera gånger per år uppmärksammas hur äldre par tvingas separera efter att ha bott samman i decennier på grund av att kommunala tjänstemän ej låter paret bo samman på äldreboendet. "Tills döden skiljer oss åt" har ersatts med "tills kommunen skiljer oss åt"
I Sandvikens kommun har en motion föranlett att sossarna utrett frågan. De har kommit fram till att de flesta äldre inte vill bo tillsammans på äldreboendet utan att de vill bo nära. En närboendegaranti kommer därför att införas.
Hur sossarna i Sandviken agerar visar tydligt hur man ser på äldre. En äldre är i deras värld en person som kommunen bestämmer över. Kommunen utreder frågan och kommer fram till att äldre inte vill bo tillsammans utan vill bo nära, punkt slut.
För oss är det självklart att äldre ska bestämma själva. När man under lång tid vårdat en allt sjukare livskamrat i hemmet så vill kanske en del fortsätta att bo kvar i den gemensamma bostaden när kärestan fått plats på ett äldreboende. Andra vill bo i ett eget rum på samma äldreboendet och vissa vill fortsätta vara sammanboende som man varit hela livet.
Principen är att de äldre, inte tjänstemän, ska bestämma själva.
Men i sossarnas värld utreder de frågan och beslutar att närboende är det bästa.
Nu behöver de äldre i Sandviken tack och lov inte oroa sig. Regeringen kommer att lagstifta och tvinga kommunerna att garantera de äldre rätten att bestämma, så även i Sandviken

Veronica Wernersson ( c ).
Anders W Jonsson ( c )

Mer läsning

Annons