Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De är för trånga för vård

Trånga utrymmen försvårar vården i landstingets ambulanser. Vissa av bilarna är helt enkelt för små för att personalen ska kunna vårda kraftigt överviktiga patienter, enligt avvikelserapporter. Man kan knappt utföra ordentlig vård i dem, berättar en anställd.

I mitten av juni i år ska en patient med svåra andningsbesvär hämtas av ambulans. Men vården drar ut på tiden. Anledningen är att utrymmet är för litet i bilen. Personalen tvingas ligga över patienten för att komma åt utrustningen och vården sker med öppen dörr, enligt en avvikelserapport.

– De här bilarna är alldeles för trånga, man kan knappt utföra adekvat vård i dem, berättar en anställd inom ambulansen som vill vara anonym.

Han menar att platsbrist i ambulanser är mycket vanligt förekommande, och även fackförbundet Ambulansförbundet Alarm är medvetna om problemet. Överviktiga patienter kan få vänta på att en stor ambulans blir ledig, eftersom det helt enkelt inte finns utrymme i bilen för både patient och sjukvårdare.

– Det värsta är när en patient har hjärtstopp. Då måste man vara två till tre personer som jobbar och det kräver utrymme.

I länet rullar i dag 25 ambulanser. I Gävle finns två större ambulanser av märket Chevrolet och två mindre, en Mercedes och en Volvo, den sistnämnda inköpt under 2012.

Nästa år kommer man visserligen att köpa in ytterligare en stor bil i Gävle, men anställda vill att man går över till enbart större bilar. Enligt Socialstyrelsens föreskrifter är det också vårdgivarens ansvar att utrymmet i en ambulans ska vara tillräckligt för god och säker vård.

Men trots avvikelserapporter som rör just platsbristen i små ambulanser i  Gävle, tycker ambulansens verksamhetschef Jörgen Tranevik att man uppfyller ansvaret.

– Vi kan garantera en säker vård. Jag ser det inte som att vi bryter mot några föreskrifter. Vi har ett ständigt förbättringsarbete, men det är en stor organisation och vi byter inte fordon från en dag till en annan, säger han.

Samtidigt finns det enligt honom ett behov av de små bilarna, eftersom de är bättre lämpade för långa transporter.

I en av avvikelserapporterna som Arbetarbladet tagit del av, hänvisar ambulansens ledning till att det inte är möjligt att ha fler storbilsambulanser av ekonomiska skäl. Men Jörgen Tranevik menar ändå att det inte i första hand är en ekonomisk fråga.

– Visst är det dyrare med större bilar. Men det finns också ett behov av mindre bilar, det finns generellt inget minusbetyg för dem.