Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De är skyldiga staten 78 miljoner

Jan-Olof Åberg, 61, Gävle, har störst skatteskuld i Gävleborgs län enligt en genomgång som Aftonbladet har gjort. Skulden uppgår till 45 477 733 kronor.


– Inga kommentarer, säger han själv när Arbetarbladet ringer upp.

Jan-Olof Åberg vill inte berätta hur han fått sin stora skuld. Men bakom sig har han flera avslutade konkurser och företagsfusioner. Hos kronofodgemyndigheten är han aktuell i fyra allmänna mål som rör skulder till staten.

Tre av fem personer på listan har koppling till Gästrikland. På andra plats på listan över dem med störst skatteskulder kommer Jan Eriksson, 63, från Österfärnebo. Eriksson, även kallad ”Skogs-Jan” är skyldig 10,6 miljoner kronor.

– Det är en gammal historia där jag och skattemyndigheten hade delade meningar om hur vida jag skulle betraktas som konsult eller anställd när jag sålde företaget. Sedan dess har tvisten rullat på, säger han.

Nu är han ”nollad” som han själv kallar det och lever på existensminimum.

– Inom ett år hoppas jag kunna komma fram till en lösning, säger han.

Nummer fyra på listan, Egon Axelsson, 43, är skyldig staten 7,7 miljoner kronor. Han är folkbokförd i Solna och men har sin adress skriven på en postbox i Gävle.

I Sverige finns 383 000 personer med skulder till staten.