Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De bankade på alla dörrar

När det började brinna låg många av radhusets boende och sov. Men grannarna Cattis, Jonny, Rasmus och Max sprang dit, bankade på dörrar och väckte alla så
att
de kunde rädda sig undan branden.


– Det spred sig så himla fort, det var väldigt otäckt, säger Cattis Andersson.

Det började med att Jonny vaknade av en smäll utifrån gatan. När han satte sig upp såg han genom sovrumsfönstret hur det hade tagit eld i en av lägenheterna i radhuslängan mittemot. Han väckte direkt frun Cattis och sprang sedan för att ringa 112.

– Vi såg att det brann, men i resten av lägenheterna var det helt släckt och folk låg och sov. Så jag tänkte direkt att vi måste springa dit och väcka dem, säger Cattis.

Hon, sonen Rasmus och hans kompis Max Engblom rusade direkt ut i bara t-tröjorna och bankade hårt på grannarnas dörrar. Och med hjälp av deras snabba agerande kunde alla de boende snabbt ta sig ut ur den brinnande radhuslängan.

Alla reagerade på att branden spred sig så snabbt, mycket snabbare än de trott. Men inte förrän de kom tillbaka till den egna lägenheten kom det ikapp dem vilken dramatisk händelse de hade varit med om.

– Det var läskigt. Nu försöker jag låta bli att tänka på det, men det går inte, berättar Rasmus.

– Efteråt när vi kom hem blev det jättejobbigt. Man blev lite chockad, säger Cattis.

I dag har de pratat mycket med varandra och med barnen om det som hände, för att bearbeta det tillsammans. De är bekanta med alla i grannhuset och barnen har kompisar som bodde där.

– Att alla kom ut känns fantastiskt skönt. Men man ägnar tankarna hela tiden åt dem som bodde där, att deras hem försvann så himla snabbt, säger Cattis.

– Det var nog tur att vi vaknade till av den där smällen, eftersom det spred sig så snabbt sen. Josefin Nygren