Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De bästa vita vinerna

Vilka är Systembolagets allra godaste och mest prisvärda viner? Det har vinmagasinet Allt om Vin röstat fram i tio års tid. Till sin hjälp tar man ett 30-tal av landets mest inflytelserika vinjournalister.

Annons

Vinnare röstas fram i en rad kategorier. Det handlar om bästa röda, vita och starka, men även om årets nyhet, box, druva, distrikt med flera kategorier.
Den här gången tar vi fasta på de vita vinerna i såväl box som flaska som fick flest röster. Nästa vecka redovisas de röda och starka vin(n)arna.


Vi dricker allt mer vin i Sverige och boxarna svarar för över 50 procent av försäljningen. Men benägenheten att betala lite extra när vi köper vin på flaska har också ökat markant. Nästan vart tredje vin vi köper på flaska kostade 2008 mer än 80 kronor, medan kategorin med viner upp till 59 kronor minskade med drygt 20 procent. Prisläget 70-79 kronor nära fördubblades.


Trenden att "till vardags" dricka lådviner och till den lite finare helgmaten kosta på sig dyrare flaskor gäller både för röda och vita viner.
I tabellerna här intill hittar ni resultatet av vinjournalisternas omröstning om hela det svenska utbudet av vita viner uppdelade på det fasta sortimentet och på de nyheter som lanserades förra året och som ännu finns kvar i sortimentet - och som slåss om en ordinarie listning.


Bland "gamlingarna" återkommer i toppen flera fyndviner som även prisats tidigare år. Tydligt är att vinjournalisterna har en viss förkärlek till de klassiska europeiska vinländerna.