Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De blev hemlösa efter brand – igen

Bosse Carlsson och Agneta Kring Carlsson blev bostadslösa vid radhusbranden i Sätra förra veckan. Men det är inte första gången.


– För 19 år sedan började vår tv brinna. Hela lägenheten på Rynningsgatan var full av svart sot och vi fick bo på tre hotell och i en jourlägenhet, säger Bosse.

Annons

Våren 1990 var sonen Jimmy liten och Agneta höggravid. Rätt som det var smällde det till i tv:n, som fattade eld.

– Jag fick tag på ett lakan att slänga över för att kväva elden, men tv:n bara smälte och elden hoppade över till videon. Hela vardagsrummet blev förstört, minns Agneta Carlsson Kring.

Resten av lägenheten på Rynningsgatan täcktes av ett tjockt lager svart sot. Den lilla familjen förlorade nästan allt de ägde. De fick bo på tre olika hotell i flera veckor och sedan en och en halv månad i en jourlägenhet innan de kunde flytta hem igen. Men då hade de redan ställt sig i kö för ett hyresradhus på Blåbärsvägen i Sätra. Det radhus som eldhärjades natten till fredagen i förra veckan.

– En polis sa att det måste vara lika osannolikt som att blixten slår ner i samma person två gånger, säger Agneta Kring Carlsson.

Nu är Bosse och Agneta tillbaka i hotellsvängen. Den här gången med alla sina rökluktande och nedsotade ägodelar nedpackade i svarta säckar och omhändertagna av en saneringsfirma. Yngsta sonen Rickard får bo hos sin storebror.

– Dagarna går lite långsamt. Vi sitter här och tittar på tv eller går ut på stan en sväng. Det vi har lärt oss av förra gången är att det tar tid. Ett halvår dröjer det säkert innan vi kan flytta tillbaka, om vi nu vill det, vi har inte bestämt oss, säger Agneta Kring Carlsson.

Deras lägenhet ligger i den ände av byggnaden som är minst skadad. Men hela taket ska lyftas av, så även deras lägenhet måste tömmas helt.

På torsdag får de flytta till en jourlägenhet på Jökelvägen i Sätra. De hoppas på att kunna få dit några av sina egna möbler.

– Men många små saker är det inte värt att sanera, det är billigare att köpa nytt. Men det är ju sånt som kan ha affektionsvärde, tänk bara alla tomtar vi hade framme, säger Bosse Carlsson.