Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De bor i sin båt året runt

Karsten, 52, och ­Cathrin Gerhardt, 51, har sitt hem i sin båt vid Gävle strand, tillsammans med hundarna, samojeden Bizzie och beaglen Tjorven, samt två dvärgpapegojor.

Karsten, uppvuxen i Knivsta hamnade genom jobbet och kärleken i Gävle. Cathrin tröttnade på att jobba i Ånge och flyttade till Gävle och jobb på Trafikverket där Karsten också jobbar. När Cathrin och Karsten träffades hade redan Karsten båten som heter Tant Pruselius.

Familjen och båten har Astrid Lindgren-namn som tema. Båten, som nu är deras hem, byggdes och sjösattes i Esbjerg i Danmark 1946 som fiskebåt och köptes 2001 av Karsten.

Grundtanken då var att den skulle fungera som en sommarstuga. Men så blev det inte – det blev mer än så! I åtta år har de bott i båten.

Från början låg båten vid Gävle varv. Där jobbade Cathrin och Karsten med renovering, isolering och inplastning av det gamla skrovet, allt för de skulle kunna bo i båten under vintern.

Att bo i en båt året om påminner om att bo i ett litet hus – alltid är det något som behöver fixas. Släkt och vänner kommer gärna och hälsar på och vill man sova över så går det bra i det lilla gästrummet längst bak i aktern. Men man får då räkna med att ta med sig soppåsen efter avslutat besök.

– Vanligaste frågan vi får är ”bor ni i båten på vintern?” följt av ”är det kallt?”, berättar de.

– Vi har ju elvärme och vedkamin så det fungerar bra. Men särskilt billigt blir det inte, som de flesta tror. De uppvärmda 50 kvadratmetrarna drar el som en mindre villa. Att bo på en båt har dock andra gratisvärden som att kunna kasta loss och besöka andra platser längs kusten och så ständig havsutsikt, säger Cathrin.

Att bo på en båt kan innebära att man, i sann Gevalia-stil, kan få oväntat besök.

– Uteplatsen på däck är också en fördel, det händer alltid saker i och kring båten som sommaren 2011, då det kom förbi en kille, väldigt glad i hatten, och ropar till oss ”va myschigt ni har” sen sa det bara plums, det var bara att hugga i och dra upp honom ur vattnet. Det visade sig vara en rockjournalist som skulle till Getaway-festivalen men gått lite fel.

– Det sämsta med att bo på båten är allt vatten som vi måste bära till båten i dunkar till tvätt och dusch. Toaletten är en mulltoa som vi tömmer en gång i månaden, säger Cathrin.

Karsten och Cathrins har sju barn från tidigare äktenskap. Karstens dotter Erika är på besök, hon tycker att det är mysigt att komma och hälsa på men vill inte bo på en båt året runt. Men Karsten och Cathrin är överens om att de stortrivs i båten och vill inte bo i en lägenhet.

– Sen har vi ju gångavstånd till jobbet också, säger de.

Leif Jäderberg
leif.jaderberg@arbetarbladet.se
Tel. 026-15 96 66