Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De bortglömda barnen

Nuförtiden så ska alla kunna spela konsolspel.
Men, konsolspelstillverkarna har hittills sett förbi en ganska självklar målgrupp: barnen.

Annons

Men av högen på mitt skrivbord att döma så är det på väg att förändras.

De senaste årens "pick up and play"-trend har fått spelvärlden att växa explosionsartat. Det började för några år sedan med "Singstar", då Sony-lägret gjorde en riktad attack mot den kvinnliga delen av befolkningen.

Nu lyfter jag knapppt på ögonbrynet då min svägerska ivrigt snackar om att hon vill ha både Wii och Playstation 2 för att kunna spela karaokespel och "Wii fit".

Sen kom ju naturligtvis gitarrspelen, med "Guitar hero" och "Rock band" i spetsen, och förpassade världens alla luftgitarrer till skamvrån. Och med Wii-succén så sparkades de sista dörrarna in i och med Nintendos globala dominans på lättillgängliga spel.

Nu verkar det plötsligt som om alla spelar data- och tv-spel. Men trots det så finns det en grupp som ändå är aningen förbisedd och det är de yngre barnen.

Bra barnspel har hittills varit förpassade till pc-formatet där Lek och Lär-spelen, Levande böcker och Nordic Softsales har släppt ett otal bra barntitlar.

Jag vet inte om det beror på att yngre barn inte är en särskilt köpstark målgrupp eller om det är kraven på svenska översättningar som har bromsat upp utgivningstakten för barnspel till konsol.

Nu verkar det i alla fall vara en förändring på gång om jag tittar i högen av spel på mitt skrivbord. "Kalle Kunskap", "Hasbro Family night", "Wii music", "Animal Crossing" och den stora mängden pusselspel vittnar om att något är på gång.

Och det är väl en självklar utveckling. De yngre barnen ska väl också ha möjlighet att spela bra konsolspel, helst med svenska översättningar. Som tur är verkar det bli allt vanligare.

Den här veckan bullar vi därför upp med ett rejält spelsmörgåsbord fyllt av barn- och familjespel. Vi kommer att guida er undan fallgroparna för att kunna plocka russinen ur kakan det är nämligen hög tid att köpa årets spelklappar.