Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De flyr krisen i Sverige och söker jobb i Norge

När varsel efter varsel lamslår arbetsplatser i Sverige väljer många att söka jobb i Norge.


De senaste månaderna har
A
rbetsförmedlingen i Gävle märkt en ökad efterfrågan på jobb i vårt grannland i väst.


I går var temat Norge när
A
rbetsförmedlingens återkommande aktivitet Jobbchansen anordnades.

Hos Arbetsförmedlingen i Gävle kryllade det i går av personer som ville ta chansen och jobba i Norge. Några hade till och med bussats ner från Bollnäs med en särskild buss. Till dem hörde Jannie Harryson, 19 år, och Linda Hägg, 22 år.

– Det är mycket man måste göra innan man åker så vi åkte hit för att få lite information, säger Jannie Harryson.

Båda är överens om att det är de höga lönerna och de trevliga människorna som lockar i Norge. De tror dessutom att det är lättare att få jobb i Norge i dagens finanskris.

– I Sverige ska man ha utbildning, bra kontakter och erfarenhet. I Norge tror jag inte att de orkar jobba lika mycket så de måste ha folk, säger Jannie Harryson lite skämtsamt.

Eures, European Employment Services, heter nätverket som samordnar kontakterna mellan olika arbetsförmedlingar i Europa. Just nu finns över 15 000 jobb i Norge och Hilal Tercan, Eures-rådgivare, har märkt ett ökad efterfrågan från svenskar som vill till Norge.

– Jag tror att det beror på lågkonjunkturen. Varje dag man öppnar tidningen står det om varsel. Det märks väl även i Norge men det är bättre arbetsmarknad där så det går att få jobb om man blir arbetslös här.

Det finns framför allt jobb inför vintersäsongen på olika fjällanläggningar inom hotell- och restaurangbranschen, där arbetsgivaren inte kräver någon särskild utbildning eller erfarenhet. Men man söker även hantverkare, elektriker och industriarbetare.

Linda Hägg är utbildad inom handel och vill helst jobba i butik. Jannie Harrysons förhoppning är att få jobba med fiskrensning i Norge.

– Jag har en kusin som har jobbat med det där och fått bra betalt. Han fick jobba bland valar så det är nog en upplevelse. Men sedan luktade han fisk i flera månader, säger hon och skrattar.