Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De har en plan för Gävle sjukhus

/
  • de har en plan. De fyra partierna i Samverkan Gävleborg har en plan för Gävle sjukhus. Det rivna patienthotellet ska ersättas av ett nytt, ett hospice ska byggas vid Gavleån och ett p-hus ska ge fler parkeringsplatser. ”Sjukhuset är som ett lapptäcke i dag, vi vill ta ett helhetsgrepp och göra det attraktivt, säger Ingemar Kalén (KD), här i sällskap med Stig Zettlin (SVP), Carina Östansjö (FP) och Patrik Stenvard (M). Längst till vänster är politiska sekreteraren Therese Olivelöf på väg ut ur bild.
  • Carina Östansjö (FP).
  • Patrik Stenvard (M).
  • Stig Zettlin (SVP).
  • Ingemar Kalén (KD).

Den borgerliga oppositionen i landstinget vill satsa på Gävle sjukhus.

De vill bland annat bygga ett hospice för döende patienter, ett nytt patienthotell och ett p-hus om de vinner valet.

– Det är våra visioner, säger Patrik Stenvard (M).

Annons

Vid en presskonferens på tisdagen presenterade Moderaterna, Folkpartiet, Kristdemokraterna och Sjukvårdpartiet sin gemensamma plan för Gävle sjukhus.

Ett sjukhus som de menar måste utvecklas för att i framtiden klara sig i konkurrensen från sjukhusen i bland annat Falun och Uppsala.

– Vi måste kunna stå upp mot dem för att få kompetent personal och patienter, säger Sjukvårdspartiets Stig Zettlin.

Nytt patienthotell

Högst upp på listan står satsningar på ett nytt patienthotell som ska ersätta det gamla som revs i somras.

– Vi bygger, men vem som ska driva det vet vi inte än. Vi ser gärna att det är en privat entreprenör, säger Carina Östansjö (FP).

Förutom att patienter som går i behandling på sjukhuset och deras anhöriga ska kunna bo på hotellet tänker de sig att det även ska vara öppet för vanliga hotellgäster.

Hospice vid Gavleån

Samverkanspartierna vill att hotellet ska ligga på baksidan av sjukhuset i anslutning till Valls hage. De vill bygga en bro över till det natursköna området och dessutom bygga ett hospice vid Gavleån. Ett ställe där döende patienter ska kunna tas om hand den sista tiden i livet.

– Det är en unik plats i anslutning till grönområden och samtidigt är det nära sjukhuset, konstaterar Patrik Stenvard (M).

P-hus och helikopterplatta

De vill också att:

4 Ett parkeringsdäck byggs över den över den nuvarande besöksparkeringen för att lösa bristen på p-platser.

4 En ny akutmottagning byggs i bottenvåningen på det nya operationshuset.

4 En ny helikopterplatta görs i ordning på sjukhusets tak.

Inga nya förslag

Men när och hur förslagen ska genomföras och hur mycket de kommer att kosta, kunde partierna inte svara på i går. Det ska utredas när och om de fyra partierna får makten i landstinget. Förslagen är inte heller nya. P-hus, patienthotell och bro till Valls hage har till exempel diskuterats länge.

– Problemet är att inget händer. Det finns resurser som inte utnyttjas i dag eftersom majoriteten inte har någon plan för vad de vill göra. Vi vill att det tas fram en långsiktig plan, säger Patrik Stenvard (M).

Mer läsning

Annons