Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De kollar vad du har i soppåsen

I ett kallt plåtrum står ett tiotal personer med vita skyddskläder runt ett bord.
Det ser ut som en scen ur en science fiction film.
Men det är inte aliens som dissekeras – utan soppåsar.

Annons

Närmare tre ton sopor granskas för att se hur duktiga Gävleborna är på att sopsortera.

– Hittills har vi inte funnit så mycket farligt avfall och det är positivt, säger Bengt Jonsved, avfallstekniker vid Gästrike Återvinnare.

Två helger i rad har frivilliga från föreningen Sjötulls BK sorterat sopor vid avfallsanläggningen i Forsbacka. Förra året hittades en hel del farligt avfall i påsarna – i år ser det bättre ut.

Arbetarna sprättar upp påse efter påse, sorterar och slänger avfallet i olika gröna tunnor. De jobbar snabbt och ser märkbart oberörda ut av de grisiga soporna och stanken i rummet.

– Det är inte så farligt, hemma får jag rensa avloppen så det här är inget. Man får inte vara så kräsen, säger Åsa Bäck och gräver vidare i påsen.

Sebastian Brink är veteran i gänget. Han har sorterat tre år i rad och är själv en flitig sopsorterare hemma.

– Jag är smått intresserad av att se vad Gävleborna slänger och om de är noggranna, säger han.

Mitt emot står Mattias Larsson och håller upp en kalsong han hittat. Om arbetet och innehållet i soporna har han bara en sak att säga:

– Äckligt.