Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De köpte Axmarbruk för en krona

Viljan att bevara bruksmiljön blev så stark, att byborna köpte sin egen by för 1 krona.
1 december blev Föreningen Hyttan ägare till Axmarbruks mest kulturfyllda ytor; slottspark med lusthus och dammar, orangeri, skogvaktarbostaden, en hytta av gigantiska mått, en kvarn med intilliggande badstrand, galleri Bläckhornet, och den inre hamnen som gränsar till havskrogen Axmar Brygga.

– Vi har jobbat för detta sedan 2001. Nu är allt klart, och det enda jag kan säga med säkerhet, är att vi är ödmjuka inför framtiden, säger Föreningen Hyttans ordförande, Ebbe Lundqvist, med ett varmt leende.

Han poängterar att det är ett stort ansvar att axla, men att han vet att föreningen är kompetent att klara av uppgiften.

Under flera år har föreningen förvaltat området åt Bergvik Skog AB, som är säljaren.

Därmed har föreningen fått en uppfattning om ekonomin, och vad som är akuta åtaganden.

– Vi kan få det hela att fungera på en relativt liten budget, menar Ebbe Lundqvist.

För en enda krona överläts 1 december ett fantastiskt stycke kulturmark till Föreningen Hyttan.

Plötsligt är man nu ägare till en slottspark med lusthus, vattenvägar och dammar.

Liksom ett orangeri som numera hyrs ut som bostad, den enorma hyttan, där Järn-Britta regerade under 1800-talet, den gamla skogvaktarbostaden som sommartid används som utställningslokal och sommarkafé, vintertid som hantverks-och vävstuga för traktens slöjdare.

Den inre hamnen som gränsar till Axmar Brygga havskrog, galleri Bläckhornet med konstutställningar, en kvarn med intilliggande sandstrand för bad, ingick i köpet.

Föreningen Hyttan har cirka 80 medlemmar; antalet åretrunt-boende i Axmarbruk i dag är 23 personer, sommartid räknas drygt 50 boende.

– Vi har en absolut enighet i detta, alla är med på tåget, säger Ebbe Lundqvist. Han menar att förvaltandet bygger på stöd från Länsstyrelsen och kommunen. Dock, poängterar han, så behövs inte mycket för bevarandet, men man vill självklart utveckla området.

Tre gedigna utredningar ligger till grund för att Axmarbruk snart kan bli Gästriklands första kulturreservat.

Först den maritima delen, sen fastighetsdokumentationen, och slutligen kulturreservatsutredningen. Det intilliggande naturreservatet försämrar inte utgångsläget.

Rent praktiskt vill Föreningen Hyttan ta tag i att anlägga ett golv i hyttan, men vill också koncentrera sig på slottsparkens ädla lövträd; nyplanteringar och tillvaratagande av de gamla träden.

– Slottsparkens vattenleder och dammar bör rustas, liksom lusthuset. Vi är ju även hyresvärdar nu; det gamla orangeriet hyrs ut som bostad, tillägger Ebbe Lundqvist.

Han poängterar också konstens betydelse för Axmarbruk. Även om man blir ägare till Galleri Bläckhornet, så kommer konstutställningarna att fortsätta i samarbete med havskrogens ägare, som även är medlemmar i Hyttan.

Om Axmarbruk skulle bli Gästriklands första kulturreservat skulle det givetvis innebära en helt annan prioritering när det gäller möjligheter till bidrag.

– Då skulle vi få bruna vägskyltar, något som faktiskt visar att vi verkligen finns, inte minst med betydelse för Axmar Brygga, som misslyckats i sin mångåriga kamp om att få en egen skylt efter E 4, konstaterar Ebbe Lundqvist.

Nu hoppas han, och alla andra Axmarbruksbor, att inflyttningen till den natur-och kultursköna bygden ska få ett uppsving.