Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De kör för en pallplats

På lördag avgörs Vinterpokalen och för tre av deltagarna är målsättningen spikad...
– Vi vill upp på prispallen för att bli nöjda, förklarar Martin Berglund, Evelina Olofsson och Tobias Söderqvist!

Årets första SM-deltävling i rally-SM kommer att avgöras i skogarna norr om Sandviken. Fem sträckor, på tillsammans tio mil är tänkta att skilja agnarna från vetet.

– Man blir så klart extra taggad när det nu är hemmaplan. Jag kommer inte att ge mig i första taget, säger Evelina Olofsson.

21-åringen från Torsåker, numera tävlande för arrangörsklubben Sandvikens MK, är numera landets snabbaste tjej i sporten. Efter Skutskärsratten för snart två veckor sedan hade hon tillräckligt med poäng för att klassa upp sig till A-förare.

Karriären inleddes 2011 och den Opel Corsa hon rattar i Vinterpokalen har hon kört med sedan året därpå. Den lilla Opeln har till årets säsong fått en ny motor, med insprutning istället för förgasare.

– Det blev en omställning. Men nu börjar jag komma underfund med körningen, fortsätter Evelina.

Som har Paulin Bergqvist från Hudiksvall placerad i kartläsarstolen. Ett teamwork som fungerar mycket bra.

Evelina kör i junior-SM – förare 18-25 år. Ifjol slutade hon åtta.

– I år vill jag bli bland de tre främsta och sedan gå vidare i karriären i en nyare bil, avslutar hon.

Tobias Söderqvist, med kartläsande brodern Joakim, bor i Årsunda och tävlar för AMF. Hade ifjol en misslyckad SM-säsong i klassen Trimmat 2wd, bortsett från sista deltävlingen i Uppsala. Här vann bröderna.

Året före tampades ”Tobbe” om guld, men tvingades den gången bryta epilogen i Uppsala. Slutade istället besviken fyra i tabellen. Två brons finns i byrålådan sedan 2011 och 2012.

– Dags nu att det slår fullt ut. Jag vill ha ett SM-guld i Trimmat 2wd och grunden ska läggas här i Sandviken, säger Tobias.

Segrar i Vinterpokalen 2012 samt 2013 styrker möjligheten därtill. Håller Tobias Toyota Corolla ihop hela distansen så får medtävlarna det hett om öronen, inget snack om den saken. Många menar att han är landets snabbaste förare på is och snö!

Gävleföraren Martin Berglund går i väntans tider. Den fyrhjulsdrivna Mitsubishi R5 som han sedan länge sett fram mot att få börja tävla med är fortfarande – två dagar före race – ett oskrivet kort.

– Bilen är nerplockad i molekyler för att kontrolleras av Svenska Bilsportförbundets tekniker. Den är så ny att klassningen fortfarande inte är klar, förklarar Martin och man anar en viss frustration hos 37-åringen från Ytterhärde i Valbo .

Martin hoppas förstås att alla papper ska vara i ordning tills på lördag.

– Om så är fallet är jag lovad av stallet att bilen är hopsatt och tävlingsklar på lördag. Jag är försiktig optimist.