Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De nya arrangörerna vill att Stadsfesten ska leva hela dagen

Med större fokus på aktiviteter för ungdomar och en scen för lokala artister hoppas de nya arrangörerna att Stadsfesten ska bli mer för hela familjen.

Alla har vi olika minnen från både Stadsfesten och dess föregångare Cityfesten. Oavsett om man, mot förmodan, lyckades få ner de där förbaskade burkarna med en riggad boll eller för några timmar fått smita från föräldrarna ligger det ofta ett nostalgiskt skimmer över minnena. Gävleborna har alltid haft ett hatkärleks-förhållande till evenemanget men tveklöst är att det vilar ett tungt ansvar på arrangörernas axlar.

Efter att ha drivit krogen PUB i ett halvår kände ägarna Andreas Lundin, Mattias Pettersson och Fredrik Wendin i höstas att de ville utvecklas och satsa på något nytt. Valet föll på Gävles största, det är faktiskt det, stående nöjesevenemang.

Nervösa?

– Man skulle väl ljuga om man sa nått annat, skrattar Andreas.

Andreas och Mattias har stor erfarenhet av krogbranschen, Andreas som restaurangchef på Söderhielmska och Mattias på diverse krogar runtom i stan. Men det är ju lite skillnad på att driva krog och hålla i en festival.

– Det är sant. Samtidigt känns det jäkligt kul och utvecklande både på ett personligt och professionellt plan. Vi har fått väldigt positiv feedback från Söderhandlarna vilket känns skönt.

LÄS MER: Nya arrangörerna "Det finns ingen ensamrätt på Stadsfesten"

Den stora skillnaden mot tidigare är ett tydligare fokus på ungdomar och aktiviteter under dagen. Avstängningen av Södermalmstorg öppnar upp för en scen där lokala artister och ungdomsgrupper från Helges och Ackes kommer få chansen att visa upp sig.

– Musiken kommer att köra igång redan klockan 13 varje dag. Tidigare har det ju varit rätt dött framtill kvällen då uppträdandena har börjat. Vi kommer att försöka hålla scenerna igång hela dagarna för att ungdomar ska ha mer aktiviteter än att bara gå runt. Sen har vi lite överraskningar som vi väntar lite med att avslöja, säger Andreas Lundin.

På den stora scenen vid Slottstorget kommer festivalens dragplåster att uppträda. Även här ligger de yngre i fokus. Huvudakterna för respektive kväll är Lisa Ajax, Sean Banan och Emil Assergård. Den stora scenen kommer också ha lokala artister som reggea-veteranerna Liondub och de unga rockarna Greybeards.

På matfronten kommer klassiska festivalinslag som langos, fish n' chips och crepes att få konkurrens av öltältet vid Slottsparken. Där kommer Anders Litzell, Gävlebon som just nu tävlar i TV4s "Grillmästarna", att stå för maten. Har man tur kan man kanske få något grilltips lagom till semestern. Underhållningen i tältet kommer coverbandet Midnight Express att stå för. Öltältet vid Slottsparken kommer också att vara det enda tillfälliga öltältet, till skillnad från tidigare när Söderbacken fyllts av inhängnader och tillhörande trubadurer. Det bör dock inte bli något problem om man skulle vilja ta sig något att dricka i och med de senaste årens explosion av barer på söder.

Tivoli-verksamheten kommer Axels tivoli att stå för.

De nya arrangörerna hoppas på att få fortsatt förtroende att anordna festivalen och att kunna utveckla den framöver.

– Jag minns när Cityfesten tog upp nästan hela stan och lite vill vi väl tillbaka åt det hållet. Vi vill ju fortsätta hålla i festivalen och tanken är ju att det ska fortsätta bli större och bättre. Jag tror att Gävleborna uppskattar Stadsfesten men det gäller att göra det till något mer än bara en grej för vuxna som vill sitta i öl-tält. Vi vill att hela familjen ska trivas, avslutar Andreas Lundin.

LÄS MER: Kortare öltillstånd - lugn Stadsfest?

Preliminärt schema Stadsfesten (3-6 aug)

Onsdag:

Lisa Ajax 19:00

Liondub 20:00

Torsdag:

Surprise

Fredag:

Sean Banan 19:00

Lördag:

Emil Assergård 19:00

Uppdateringar kommer framöver, håll utkik på arbetarbladet.se