Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De nya socialdemokraternas ekonomiska politik

Annons

Sedan Håkan Juholt valdes till partiledare för Socialdemokraterna har miljardlöftena duggat tätt. Detta i en tid då den finansiella framtiden ter sig tämligen oviss. Börserna faller och både USA och euroländerna dras med kraftiga ekonomiska problem.

Allt detta kommer naturligtvis att påverka svensk ekonomisk politik. Av detta märktes dock inget när Juholt sommartalade i Västertorp utanför Stockholm. Och visst är det märkligt att ett parti med en så lång tradition av balanserade budgetar och ett stramt finanspolitiskt ramverk helt plötsligt har gjort en helomvändning och nu lovar allt åt alla. De Nya Socialdemokraterna tycks inte bli samma succé som de Nya Moderaterna.

Att Håkan Juholt förespråkar åtgärder som i allra högsta grad har varit bidragande till de ekonomiska problemen främst i Sydeuropa är högst anmärkningsvärt. Att han dessutom inte med ett enda ord nämner hur detta ska finansieras gör det bara skrämmande. Den keynesianska stimulanspolitiken har nått vägs ände. Stater har räddat bilindustrier, banker och kommuner, frågan som återstår är vem som ska rädda staten.

Denna oförmåga eller ovilja att se problematiken med att spendera pengar hit och dit framträder också i den av socialdemokraterna styrda kommunledningen i Gävle. Att varje invånare i Gävle kommun har en skuld på över 100 000 kronor pga kommunens investeringar är inget som tycks oroa Carina Blank. År efter år har man valt att acceptera en ökad skuld som målsättning och den rimliga frågan blir naturligtvis om vi överhuvudtaget har ett mål gällande skuldsättning eller om det enda målet är måluppfyllelsen i sig. Oavsett vad så är det ett misslyckande.

Ekonomi är inte överdrivet mycket svårare än insikten att plus och minus måste gå jämnt ut och i en tid när kunjunkturinstitutet har reviderat ner BNP-tillväxten och världen måste förbereda sig för krispolitik är det inte ansvarstagande att avisera satsningar hit och satsningar dit. Nationalekonomen Friedrich Hayek har konstaterat att ekonomers uppgift är att förklara för makthavarna hur lite de kan om vad de tror sig kunna designa. De orden borde Håkan Juholt och de Nya Socialdemokraterna verkligen ta till sig.

Hampus Furubacke
kommunpolitiker (M)

Mer läsning

Annons